El Consell creu que el dictamen del Consell d'Estat avala la seua posició en el transvasament

Ximo Puig pensa que "el govern [d'Espanya] no pot ser equidistant amb les necessitats d'un territori i un altre"

Ximo Puig
Ximo Puig / EFE
20 de gener 2023 - 14:05 Actualitzat: 20 de gener 2023 - 18:52

La portaveu del govern, Aitana Mas, ha afirmat aquest divendres que la postura del Consell sobre el transvasament Tajo-Segura queda "reforçada i avalada" pel dictamen del Consell d'Estat sobre els plans de conca. Aquest document avalaria, per tant, els plans hidrològics que inclouen la retallada del Tajo-Segura, però amb matisos respecte al procediment, ja que considera que l'informe arreplega la necessitat de buscar "un punt de trobada entre el cabal ecològic i el transvasament".

La vicepresidenta del Consell, que ha explicat que el govern valencià ha rebut aquest matí aquest dictamen i que l'està analitzant d'urgència per a decidir el "full de ruta" dels pròxims dies, ha exigit al govern espanyol que tinga en compte el dictamen i reformule el reial decret que estava previst aprovar la setmana que ve.

La portaveu del govern valencià s'ha pronunciat així en la roda de premsa posterior al ple del Consell, preguntada per l'informe aprovat pel Consell d'Estat sobre el projecte de reial decret pel qual es revisen els dotze plans hidrològics de conca, que entre altres mesures crearia el cabal ecològic en el riu Tajo, que afecta el transvasament Tajo-Segura.

Puig: "El Govern no pot ser equidistant amb les necessitats d'un territori"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat que el govern [espanyol] ha d'atendre les "raons" que esgrimeix el Consell d'Estat en el seu dictamen. "El govern no pot ser equidistant amb les necessitats d'un territori i un altre: tots tenim demandes objectives", ha declarat a preguntes dels periodistes en una visita a una empresa de Xest (València), després de remarcar que el Consell no ha rebut "oficialment" l'informe i garantir que l'estudiaran en profunditat.

En qualsevol cas, el també líder del PSPV ha sostingut que el dictamen és "un bon inici de recorregut", un fet que ha analitzat a primera hora d'aquest divendres en una reunió amb la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, i altres representants del govern valencià.

A l'espera d'estudiar el dictamen, ha reiterat que el Consell està a favor de la negociació, l'acord i el diàleg per a aconseguir "aigua per sempre". "I per a això necessitem que es vença qualsevol tribalisme o apropiació indeguda d'una realitat de tots", ha advertit, i ha demanat més racionalitat i menys "patrioterisme".

Aitana Mas: "Demanarem que hi haja diàleg siga com siga"

Aitana Mas ha recordat que la Comunitat Valenciana, especialment Alacant, necessita no sols que es mantinga l'aigua per al consum humà, sinó també per a l'agricultura, i saber quin és el pla del ministeri per a garantir que en els pròxims anys es puga proveir les comarques alacantines d'aigua. Per això ha afegit que després d’aquest dictamen incrementaran "la intensitat i la força" per a reclamar modificacions i que hi haja diàleg "siga com siga".

"La confrontació no suposa arreglar res ni suposa defensar millor els interessos dels valencians", ha insistit Mas, que ha indicat que és necessària "la màxima contundència" en aquest assumpte, perquè està en joc una part important de l'activitat econòmica del sud de la Comunitat, però també com serà "la sobirania hídrica" els pròxims anys.

Rodríguez mostra el compromís amb "tots els territoris"

A la vesprada, la ministra de Política Territorial i portaveu del govern, Isabel Rodríguez, ha afirmat que l'executiu central està "molt compromés a garantir l'aigua en tots els territoris" i amb "tots els usos, inclosa l'agricultura". Rodríguez ha afegit que l'executiu "ha treballat per a fer compatible l'interés general".

També et pot interessar

stats