El Consell dona suport a l'anul·lació dels sumaris contra Miguel Hernández

Esta sol·licitud de la família del poeta oriolà, així com de diferents personalitats i entitats, ja va ser denegada en 2010 i 2013 pel Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional

Ple del Consell este dimarts
Ple del Consell, este dimarts / Generalitat

El Consell ha aprovat este dimarts en el ple l'adhesió a la petició de la família de Miguel Hernández —així com de diferents personalitats i entitats— per a l'anul·lació dels sumaris judicials que en el seu moment van ser oberts contra el poeta oriolà, figura emblemàtica de la poesia espanyola i un símbol de la lluita per la llibertat i la justícia. El govern valencià es destaca que la vida i obra de Miguel Hernández estan profundament arrelades en la història de la a Comunitat Valenciana i "el seu llegat ha elevat el nom d'Oriola a escala internacional".

Este poeta va ser condemnat a mort, pena que li va ser commutada per la de trenta anys de presó i va morir en la presó d'Alacant el 28 de març del 1942, de tuberculosi. Unes sentències que queden contingudes en els sumaris 21001 i 4407. "Actualment, lluny de l'època de postguerra i en un estat democràtic en què les llibertats no haurien d'estar en risc, cal que aquells sumaris siguen revocats", afegeix el Consell.

La família de Miguel Hernández, juntament amb un ampli nombre d'entitats, col·lectius i personalitats, ha dut a terme durant dècades una lluita incansable perquè s'anul·len estos sumaris, una sol·licitud que ja va ser denegada en 2010 i 2013 pel Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional.

Hui, el ple del Consell ha acordat sumar la seua veu a la petició de la família de Miguel Hernández perquè el govern d'Espanya anul·le els sumaris judicials oberts en contra seua i es faça una Declaració de reconeixement i reparació personal a favor del poeta i la família.

També insten al govern d'Espanya a fer esta declaració en un acte institucional que se celebre en l'entorn més adequat, preferiblement el 30 d'octubre, dia del naixement de Miguel Hernández.

També et pot interessar

stats