El Consell elimina el límit salarial per als alts càrrecs del seu govern

Mazón diu que la mesura permet que "un funcionari que ve a servir en un moment com l'actual, no perda drets retributius"

Mazón nega que hagen pujat els sous del Consell / À Punt NTC

El Consell ha aprovat este dimarts el Decret llei 13/2024, de 26 de novembre, pel qual, entre altres qüestions, s’elimina el límit salarial per als alts càrrecs del seu govern. Este decret, de mesures extraordinàries “per a la gestió, organització i mobilitat del personal empleat públic, a conseqüència de les greus inundacions esdevingudes el 29 d'octubre del 2024 a la Comunitat Valenciana”, regula la mobilitat de funcionaris, els seus horaris o la prolongació de períodes de treball davant de la jubilació forçosa, i en les seues disposicions finals planteja l’eliminació del límit del 15% del salari dels alts càrrecs del Consell (consellers i secretaris autonòmics) per damunt del sou del president de la Generalitat, Carlos Mazón.

Fins ara, els alts càrrecs del Consell que són funcionaris o funcionàries, podien mantindre el sou que percebien com a tals, sempre que no fora un 15% superior al del president de la Generalitat, fixat actualment en 80.173 euros anuals.

Amb la redacció i aprovació d'esta disposició final es modifica un apartat de l'article 30 de la llei de pressupostos de la Generalitat per al 2024 amb la finalitat de garantir que les persones que s'incorporen a les tasques de reconstrucció i recuperació "no vegen minvades les retribucions que percebien en les seues anteriors destinacions, que responen precisament a les seues capacitats i aptituds acreditades".

Document
DECRET LLEI 13/2024, de 26 de novembre, del Consell, pel qual s'adopten mesures extraordinàries per a la gestió, organització i mobilitat del personal empleat públic a conseqüència de les greus inundacions esdevingudes el 29 d'octubre de 2024 en la Comunitat Valenciana
Consulta'l

Segons s'indica al text del decret llei, “les retribucions, exclosos els triennis, de totes aquelles persones incloses en l'àmbit d'aplicació del present article, que reunisquen la condició de personal funcionari, inclòs el personal de les forces armades i dels cossos de seguretat de l'Estat, seran, a la seua elecció, les establides en la llei de pressupostos per als alts càrrecs de la Generalitat, o les equivalents a les retribucions que li corresponguen en el lloc de treball que exercira en la seua administració de procedència”.

L’import —continua el text— serà certificat per l'administració d'origen, amb detall de les retribucions que efectivament li correspondrien al lloc de treball, “sense que puguen ser superiors, en conjunt i còmput anual, a les establides en la llei de pressupostos, per al president de la Generalitat, incrementades en un 15%”, segons apunta el text.

"En les mateixes condicions” podrà optar el personal que, en el moment d'incorporar-se al Consell o a un òrgan superior, o al nivell directiu i assimilats de l'administració de la Generalitat, “no estiguera en situació de servei actiu en l'administració, per qualsevol causa, fins i tot per trobar-se en situació de reserva o retir”. 

Arribats a este punt, el decret llei matisa que queden exclosos d’esta mesura aquells alts càrrecs que, “com a requisit per al seu nomenament, hagen de reunir la condició de funcionària o funcionari públic conforme a la seua normativa específica”. “En tot cas, el límit del 15% a què es refereix el present apartat no serà aplicable a les persones que integren el Consell i al nivell dels òrgans superiors de les conselleries”, aclareix el nou text legislatiu.

Al nou Consell s'ha incorporat el tinent general de l'Exèrcit de Terra retirat Francisco José Gan Pampols com a nou vicepresident segon i conseller per a la Recuperació Econòmica i Social, que tindrà la tasca del disseny d'un pla de recuperació i la coordinació de les labors de reconstrucció de les zones afectades.

El general de brigada de l'Exèrcit de Terra Venancio Aguado de Diego, en situació de reserva, ocuparà la Secretaria Autonòmica del gabinet del vicepresident per a la Recuperació Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana.

A més, Gan Pampols ha anunciat este dimarts que comptarà amb dos sotssecretàries autonòmiques: una per a la reconstrucció i una altra per a relacions amb les administracions.

El nou conseller d’Emergències de la Generalitat, Juan Carlos Valderrama, segons el curriculum vitae difós per la Generalitat, és “doctor en Medicina i Cirurgia i actualment és catedràtic de la Universitat de València en el departament d’Història de la Ciència i Documentació i director del grup d’Informació i Investigació Social i Sanitària (Grup UISY)”. Els catedràtics compten amb un sou de funcionari públic, regulat per les seues universitats.

Mazón: "És de justícia i a més ens ajuda a comptar amb els millors"

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha declarat als mitjans de comunicació este dimarts de vesprada en eixir de la reunió del Cecopi que "qualsevol funcionari que cobra d'una altra administració, pot incorporar-se a l'administració valenciana", sense tindre "un menyscabament en el seu nivell retributiu". Segons ha defensat, "és de justícia i a més ens ajuda a comptar amb els millors". A més, el cap del Consell ha negat a través del seu compte d'X que hi haja pujada de sous i incideix en la idea que esta mesura permet que "un funcionari que ve a servir en un moment com l'actual, no perda drets retributius".

Camarero assegura que el decret compta amb l'aprovació dels principals sindicats

Este decret compta amb l’aprovació dels principals sindicats, segons ha subratllat la portaveu, vicepresidenta primera i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, almenys pel que fa a les modificacions per als funcionaris. La portaveu no ha pogut explicar el motiu pel qual s'elimina el límit salarial en la disposició final primera.

“No he estat en la negociació del decret, però pel que sé de la secretària autonòmica de Funció Pública, que sí que hi va estar, és que els sindicats no només hi van estar presents, sinó que van aprovar el decret. No puc aportar més detall”, ha intentat explicar Camarero, just abans d’anunciar que s’informarà sobre este aspecte i que pròximament donarà més informació.

Davant de la insistència de les preguntes pel motiu per a eliminar el límit del 15%, Camarero ha manifestat: “Ho sent en l’ànima, però jo no he treballat este decret de Funció Pública. M’està preguntant una cosa molt, molt concreta i específica. No tinc en este moment eixa informació”.

UGT afirma que el decret negociat no incloïa la disposició dels salaris

UGT-PV ha traslladat este dimarts de vesprada que el decret de mobilitat del funcionariat per la DANA que van negociar sindicats i Generalitat no incloïa la disposició final sobre les retribucions del Consell.

Fonts d’UGT Serveis Públics han assenyalat que en l’últim esborrany que l’administració els va traslladar dilluns de vesprada com a definitiu, no existia eixe apartat, per la qual cosa no es pot dir que el decret "haja sigut consensuat o tinga el vistiplau sindical, almenys d’UGT".

Des del sindicat expliquen que van mostrar el seu compromís amb els serveis públics i la situació d’emergència per la DANA en donar suport a un decret que pot ajudar en esta situació de crisi, però lamenta que "de manera deshonesta el Consell utilitze els agents socials com a escut de mesures no acordades ni negociades".

També et pot interessar

stats