El Consell exigirà "almenys" el mateix tracte que Catalunya en la condonació del deute: "Nosaltres sí que estem infrafinançats"
Merino valora la mesura pactada amb ERC com una "rendició" als independentistes i recorda que "el problema principal" és el sistema de finançament de les autonomies
La portaveu del Consell, Ruth Merino, ha garantit que el govern valencià reclamarà "almenys" que aquest territori tinga el mateix tracte que Catalunya en la condonació del deute autonòmic. "Nosaltres sí que estem infrafinançats i Catalunya no", ha recalcat la també consellera d'Hisenda, que ha comparegut en roda de premsa per a informar sobre els acords adoptats en la reunió setmanal del gabinet presidit pel popular Carlos Mazón.
Encara no es coneix com es traslladarà a la Comunitat Valenciana l'acord tancat entre el PSOE i Esquerra Republicana (ERC), que contempla el perdó del 20% del deute contret per Catalunya amb l'Estat a través del Fons de Liquiditat Autonòmica, 15.000 milions. Merino ha assegurat que li costa trobar qualificatius per a valorar el que considera una "rendició" als partits independentistes catalans "a canvi d'una cosa que només és bona per al PSOE i per a Pedro Sánchez", en al·lusió a la investidura. "Dir que és vergonyós i indecent es queda curt", ha denunciat.
El text consensuat en la negociació entre els socialistes i els republicans catalans estableix explícitament que la modificació legal que possibilitarà el quitament serà "d'abast general per a totes les comunitats autònomes de règim comú". És a dir, tots els territoris tret de País Basc i Navarra. Tot i que el pacte és extrapolable a la resta de territoris, el percentatge no serà necessàriament del 20% com en el cas català, sinó que es fixarà individualment en funció de l'"infrafinançament" que haja patit cada territori derivat de la crisi financera del 2008.
La responsable de la Hisenda valenciana ha dit desconéixer els criteris que s'han seguit per a calcular del 20% que aplicaran al deute català per a condonar-lo. "Hi ha una opacitat total", ha denunciat. Justament per això, en el govern valencià no s'aventura a avançar cap xifra de com podria aplicar-se la mesura al deute de la Generalitat. "No sabem a què atindre'ns ni d'acord amb què demanar què", ha contestat Merino, quan li han preguntat reiteradament aquest divendres.
En tot cas, la també exsíndica de Ciutadans ha insistit que aquesta condonació del deute pactat per a Catalunya "és una compra de vots per a una investidura", i ha recordat que al mateix temps s'està negociant l'amnistia als encausats pel procés i que l'acord inclou també el traspàs del servei de Rodalies i "altres prebendes com una comissió bilateral infame per a parlar de finançament" amb Catalunya.
Pel que fa al quitament de part del deute, Merino ha lamentat que això comporte que es deixe de parlar de quines comunitats estan infrafinançades per a "buscar un argument tan banal com el de l'impacte de la crisi del 2008" en els passius de les arques públiques. "De sobte, tenim damunt de la taula un percentatge del 20% del qual no tenim ni la més remota idea de com s'ha calculat", ha insistit. "Ací tenim molt clar que el problema principal és el sistema de finançament de les comunitats autònomes" ha assegurat. I en aquest sentit, la consellera ha subratllat que l'objectiu del govern valencià és aconseguir "un finançament just i equitatiu per a totes les comunitats autònomes, que acabe amb la injustícia històrica a la Comunitat Valenciana".
Finalment, ha criticat que el pacte amb Esquerra Republicana deixa la resta de comunitats en una situació d'"absolut desconcert i indefensió". "No sabem què pot ocórrer", ha asseverat. En tot cas, ha posat l'accent que "per descomptat" exigiran "almenys" el mateix tracte que a Catalunya perquè la Comunitat Valenciana està històricament infrafinançada com s'ha reconegut "per informes independents de tota classe".
Fonts de la negociació han confirmat a Europa Press que la condonació del deute s'extrapolarà a la resta de comunitats autònomes, però no necessàriament en la mateixa proporció que en el cas català. El càlcul es farà de manera individualitzada i dependrà de l'"infrafinançament" que suporta cada territori arran la crisi financera de 2008. Això podria suposar, fins i tot, que a la Comunitat Valenciana li acabe corresponent un percentatge encara més elevat que a Catalunya, ja que és l'autonomia més endeutada de tot el país en termes del producte interior brut (PIB). En total, el deute autonòmic històric ascendeix a 57.246 milions d'euros (43,5% del PIB), segons dades de la Generalitat corresponents a juny de 2023. D'aquest volum, 48.344 milions són els que deriven del FLA.