El Consell inicia els tràmits per a activar un miler de places de salut mental a 36 nous hospitals de dia

La Generalitat ha creat més de 200 noves places de professionals de salut mental, que han augmentat la plantilla un 21%

En imatge, la reunió de la mesa interdepartamental de salut mental, presidida per la vicepresidenta Susana Caballero
En imatge, la reunió de la mesa interdepartamental de salut mental, presidida per la vicepresidenta Susana Caballero / À Punt NTC

La Generalitat ha iniciat els tràmits per a la licitació de 36 nous hospitals de dia de salut mental —díhuit per a adults i altres díhuit per a la població infantil i adolescent— que suposaran la creació de prop d'un miler de places, 450 per a adults i 480 per a menors, en el marc del Pla de Salut Mental 2024-2027. El Consell preveu adjudicar els primers contractes als hospitals d'adults en el que resta d'any amb un valor estimat en 56 milions, a fi que els centres puguen estar operatius "a mitjans del que ve", segons ha informat este dijous en roda de premsa el cap de l'Oficina Autonòmica de la Salut Mental, Bartolomé Pérez. En el cas de la població infantil, ha dit que el Consell va donar el vistiplau a la licitació el 8 d'octubre i espera que estiga resolta "d'ací a sis mesos".

Pérez ha descrit la incorporació dels nous recursos com "una fita històrica" i ha recordat que ara mateix la Comunitat Valenciana té només onze hospitals de dia per a adults i dos per a menors. Les noves unitats triplicaran la disponibilitat de recursos i la situaran com la tercera autonomia amb més places per habitant. Ara mateix està en la 13a posició en places d'adults i en l'última pel que fa a xiquets i adolescents.

El responsable de salut mental de la Generalitat ha assegurat que la incorporació de nous recursos ha buscat l'equitat territorial per a compensar les comarques més infradotades; de fet, dona per resolts els desequilibris d'ací a dos anys. Ha pronosticat que "entre enguany i mitjans del 2026, el 100% de la població estarà coberta". També ha anunciat l'ampliació de les places d'hospitalització per a casos greus en salut mental infantil i adolescent que, segons ha destacat, ara es limita a dènou llits i ho considera "una vergonya".

La vicepresidenta i consellera de Serveis Socials, Susanna Camarero, ha informat que a finals del 2025 es disposarà de 33 llits nous per a l'hospitalització psiquiàtrica per a menors, la qual cosa situarà la Comunitat Valenciana com la tercera autonomia amb més unitats.

200 professionals més, 56 d'ells per a centres educatius

La informació s'ha facilitat coincidint amb el Dia Internacional de la Salut Mental; una efemèride en què la Generalitat ha llançat una campanya de sensibilització a la ciutadania i també ha aprofitat per a explicar els avanços del Pla de Salut Mental 2024-2027 i de la comissió interdepartamental creada fa un any.

Juntament amb l'anunci de les noves places, la vicepresidenta Susanna Camarero ha informat que el mes de setembre es va contractar més de 200 nous professionals per a l'atenció de la salut mental: un increment del 21,4% respecte de la plantilla anterior. En concret, són 38 nous llocs per a especialistes de psiquiatria, 103 per a psicologia, 34 llocs d'infermeria de salut mental, 14 terapeutes ocupacionals i 11 de treball social. Segons ha explicat en un comunicat posterior, este augment de places representa el 90% del creixement total de la plantilla al llarg de les dos anteriors legislatures.

Camarero ha anunciat la creació de 22 unitats de detecció precoç de problemes de salut mental amb una dotació de 56 psicòlegs que donaran suport directe als centres escolars. La consellera prioritza l'estratègia de detecció precoç i la "política integral de 360 graus" de "prevenció, atenció i ocupabilitat" del Consell.

Dos de cada cinc adults, en risc de patir algun trastorn mental

Dos de cada cinc adults està en risc de patir algun trastorn mental a la Comunitat Valenciana. El 25% de la població valenciana en té, molt per damunt de la mitjana estatal —situada en el 15%— i és la xifra més alta de tot Espanya.

Per sexes, el 42% de les dones i el 39% dels homes presenten risc de patir algun problema de salut mental, una vulnerabilitat que està pujant entre els menors de 25 anys.

Les dades corresponen a "La càrrega és invisible, l'impacte és real", la campanya de sensibilització llançada este dijous per la Generalitat per a evidenciar que la salut mental és un problema i una preocupació de primer orde al territori.

També et pot interessar

stats