El Consell insisteix que no negociarà "res" del deute en un fòrum bilateral a porta tancada

La consellera Ruth Merino diu que Sánchez no ha citat encara Mazón per a reunir-se a La Moncloa i recalca que, a la Comunitat Valenciana, el problema és de finançament, no d'endeutament

La portaveu del Consell, Ruth Merino, este dimarts
La portaveu del Consell, Ruth Merino, este dimarts / À Punt NTC

El govern valencià ha reiterat este dimarts que no negociarà "res" respecte del deute que arrossega l'autonomia "en un fòrum bilateral amb una porta tancada". Són paraules de la consellera portaveu, Ruth Merino, en la roda de premsa posterior al ple setmanal del Consell, que ha insistit que sobre este assumpte "es pot parlar, però no es pot negociar de manera bilateral".

Merino, també consellera d'Hisenda, ha assenyalat que encara no tenen constància de la data en què es produirà la reunió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb el del govern espanyol, Pedro Sánchez, dins de la ronda a la qual el dirigent socialista té previst convocar els mandataris autonòmics. En tot cas, la portaveu del Consell ha deixat clar que, quan Sánchez li telefone, Mazón acudirà a dir-li "tot el que ens deu" als valencians.

La titular d'Hisenda ha volgut centrar el focus més enllà del deute perquè, com ha recordat, "el fonamental i immediat, que solucionaria en gran part el problema de finançament" de la Comunitat Valenciana, és el fons d'anivellament transitori reclamat per Mazón i al qual donen suport totes les comunitats on governa el PP. Merino ha reivindicat que esta ferramenta seria "un primer pas" de la reforma del sistema de finançament autonòmic perquè "aplanaria molt el camí" cap a un consens posterior i, per tant, la prioritat de l'executiu valencià és exigir-lo.

La consellera ha reconegut que la Generalitat té un problema amb el deute, que "llasta" cada any els comptes públics autonòmics amb centenars de milions d'euros en interessos. Una situació que considera injusta perquè prop del 80% del deute valencià es deu a l'infrafinançament. En tot cas, insisteix que l'assumpte s'ha de tractar "en el fòrum adequat". I ha recordat que encara que el deute "se solucionara d'un dia per a un altre, en dos anys estaríem exactament igual si no se soluciona el problema del finançament, perquè ací el problema és de finançament i no d'endeutament".

Per això, Merino ha demanat "no desenfocar" l'atenció del mur que ha col·locat el govern d'Espanya als problemes de la Comunitat Valenciana. A parer d'ella, una condonació del deute seria "un pegat", que vindria bé per a alleujar el llast econòmic que suposa el pagament dels interessos, però no és tan prioritària com el fons d'anivellament. Esta última ferramenta és la que defensa el Consell com un avanç per a la reforma del sistema i, per tant, demana centrar-se en això.

També et pot interessar

stats