El Consell de Mazón obri un nou front per a mantindre la central nuclear de Cofrents més enllà del 2030

El govern espanyol s'oposa a allargar la vida útil de la planta, prevista fins al 2030, i lamenta la "deriva trumpista" del president valencià

Central nueclear de Cofrents / Shutterstock

El Consell que lidera el popular Carlos Mazón ha trobat en la central nuclear de Cofrents un nou cavall de batalla contra el govern espanyol de Pedro Sánchez. Si ahir el president valencià demanava una "conjura de la societat valenciana" perquè la planta no es tanque el 2030, com està previst, este dijous ha tornat a la càrrega defensant la tesi que és "absolutament compatible" l'ús de les energies renovables amb la nuclear per a arribar a l'anhelada sobirania energètica. De fet, el PP ja ha registrat a les Corts una proposició de llei per a forçar el govern d'Espanya a prolongar la vida útil de Cofrents, un fet a què s'oposa rotundament l'administració estatal.

"El PP diu sí i diu sí a una pròrroga a Cofrents perquè la necessitem, perquè no podem desprendre'ns del 45% de la nostra energia com si fora llevar-nos la caspa de la solapa. Això no pot ser", ha reivindicat Mazón, que ha dit que esta no és només la posició del PP o del Consell, sinó també la posició "del rigor, la sostenibilitat i de la comarca". Precisament la falta d'alternatives i la independència energètica centren l'argumentari del president de la Generalitat. En este aspecte la central de Cofrents està en el punt de mira, perquè subministra quasi la meitat de tota l'energia que es gasta a la Comunitat Valenciana i ara mateix, segons els populars, alternatives de cicle combinat i gas no són viables.

Mazón insisteix que esta aposta pel subministrament nuclear "no contravé la política de renovables" feta des de l'administració autonòmica i ha destacat que en un any han "triplicat la potència renovable de la Generalitat" en comparació amb els huit anys de govern del Botànic.

El PP té el suport de Vox en esta qüestió, que diu que porta en l"'ADN" la defensa de les nuclears. S'ha xocat, però, amb el rebuig frontal dels dos partits de l'oposició parlamentària i exmembres del Consell botànic. D'una banda, el PSPV diu que mantindre operativa la central de Cofrents és fer un pas arrere i veuen en esta aposta de Mazón una maniobra de distracció. "Pensava que Mazón era més com Zaplana, del Pla Eòlic i les energies renovables, però ara ens sorprén parlant de les energies nuclears" ha ironitzat el síndic, José Muñoz. Compromís al·ludeix als factors mediambientals i els perills de seguretat que comporta la continuïtat de la planta: "Tenim al País Valencià un reactor igual que el de Fukushima" ha alertat la diputada Paula Espinosa.

En qualsevol cas, esta nova aspiració del govern valencià xoca contra els plans preestablits per l'executiu d'Espanya. Quaranta anys de vida útil era l'obsolescència programada per a totes les plantes nuclears, una edat que Cofrents ha complit este dilluns, 14 d'octubre. En principi l'apagada d'esta infraestructura estava prevista per a 2024, però el govern de Pedro Sánchez va fer una pròrroga de sis anys, fins al 2030, dins de l'anomenada Estratègia per a una Transició Justa i el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (Pniec). La data, tot i això, no és definitiva perquè s'ha de ratificar el 2027, de manera que hi ha possibilitat de batalla, a favor i en contra.

Deriva "trumpista" de Mazón

La delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha sigut contundent este dijous en el rebuig a la prolongació de la vida útil de Cofrents. Ha criticat que Mazón reòbriga "un debat que està totalment superat per la societat espanyola, europea i mundial", com és a parer seu el tancament de la central nuclear, amb l'objectiu de "distraure l'atenció" sobre la condemna recent a l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana. En declaracions als mitjans des d'Alcoi, la socialista ha lamentat que el mandatari valencià s'haja sumat a la "deriva trumpista" i que vullga "retrocedir cap a una cosa que, per cert, està pactat amb les empreses desconnectar, en este cas, la central nuclear de Cofrents".

També et pot interessar

stats