Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

El Consell de Ministres aprova el pla de conca que retalla el transvasament Tajo-Segura

Puig confia que les últimes negociacions reconduïsquen el reial decret per a evitar la pujada automàtica dels cabals ecològics, mentre que els regants protagonitzen una nova protesta

Manifestació dels regants aquest dimarts davant la Moncloa / Scrats

El futur del transvasament Tajo-Segura es decideix aquest dimarts a Madrid. El Consell de Ministres té previst donar llum verda als plans de conca per al tercer cicle de planificació hidrològica dels rius espanyols (2023-2027); entre ells el Tajo, el Segura i el Xúquer.

Excepte sorpreses, el gabinet aprovarà els dotze plans hidrològics, que inclouen la creació d'un nou concepte: el cabal ecològic o aigua necessària per a mantindre els valors ecològics necessaris per a la supervivència dels rius, segons han confirmat a EFE fonts de l'executiu estatal. La possibilitat d'incloure aquest mecanisme, en la pràctica, suposa retallar la dotació d'aigua que es traspassa del Tajo al Segura, fet que ha provocat enceses protestes del sector agrari de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia. També, un xoc institucional entre la Moncloa i el Consell que lidera Ximo Puig, que no tanca la porta recórrer a accions legals per a intentar salvaguardar el transvasament.

La intenció del govern encapçalat per Pedro Sánchez és elevar el cabal ecològic del Tajo al seu pas per Aranjuez de manera progressiva i automàtica, com exigeix Castella-la Manxa. Així, el 2023 passarà dels 6 actuals a 7 metres cúbics per segon, a 8 el 2026 i a 8,65 en 2027. I això és el que està arreplegat en el document que va aprovar el Consell de l'Aigua i que el Consell d'Estat també va avalar, però amb crítiques. Una, la de "falta de coordinació" entre conques i l'altra la de falta de "criteris tècnics i metodologies més detallades" per a fixar el cabal ecològic que ha de tindre el Tajo i evitar així la polèmica.

L'increment previst en els cabals ecològics portarà aparellada una predictible disminució de l'aigua a transvasar, cosa que afectarà greument l'economia de les zones destinatàries i el sector primari en particular, segons denuncien regants, empresaris, institucions i forces polítiques locals.

Si finalment el Consell de Ministres aprova el document amb el contingut conegut, els regants del sud d'Alacant veuran reduïda en cent hectòmetres cúbics l'aportació d'aigua per als camps, per això consideren que en la pràctica el que s'estableix és la caducitat del transvasament i la inviabilitat de les explotacions. El Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco) ha promés inversions milionàries per a compensar la reducció del transvasament amb mesures com la posada en marxa de diverses dessaladores.

El problema és que, segons la Generalitat de Ximo Puig, el projecte elevat a l'ens consultiu no era el que s'havia consensuat amb el Ministeri i en el Consell Nacional de l'Aigua. Així, s'havia negociat una disposició addicional novena que vinculava l'augment dels cabals a una avaluació de l'estat del riu per part d'una comissió, mecanisme que permetia la possibilitat de modificar-los a la baixa, a favor dels regants, després de les obres de millora i depuració escomeses a la Comunitat de Madrid.

En els últims dies i després d'un enfrontament institucional entre els governs espanyol i valencià, Puig ha defensat tornar a les converses i a un consens favorable a tots. Reclama que el que aprove el Consell de Ministres aquest dimarts siga finalment el que s'ha pactat prèviament i es mostra confiat que els últims contactes hagen donat fruit.

Els serveis jurídics del Miteco han analitzat aquest dictamen emés pel Consell d'Estat abans de remetre la proposta definitiva al Consell de Ministres d'aquest dimarts. Una vegada aprovats els plans de conca, es comunicaran també a la Comissió Europea. Així i tot, els documents arriben amb retard a Brussel·les, ja que el govern espanyol hauria d'haver-los remés abans de finalitzar 2022.

Nova protesta dels regants

A l'espera de conéixer els plans de conca definitius, els agricultors d'Alacant, Múrcia i Almeria han tornat a eixir al carrer per a protestar. Aquesta vegada davant del Palau de la Moncloa, a Madrid. Tracten d'evitar que el govern de Sánchez aprove el reial decret que revisa els plans hidrològics en els termes coneguts en els últims dies.

La mobilització, promoguda pel Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo Segura (Scrats), se suma a la del passat 11 de gener. Aleshores, milers de persones es manifestaren davant de la seu del ministeri dirigit per Teresa Ribera, també a la capital, per a mostrar el malestar del sector contra la retallada prevista en el transvasament Tajo-Segura.

Medi ambient Agricultura

També et pot interessar