El Consell de Ministres aprova el reglament contra l'assetjament LGTBI en les empreses

El nou text contempla que en els convenis col·lectius incloguen mesures que atenguen la realitat de les famílies diverses, cònjuges i parelles de fet del col·lectiu

Imatge d'arxiu d'un acte a favor del col·lectiu LGTBIQ+
Imatge d'arxiu d'un acte a favor del col·lectiu LGTBIQ+ / EFE

El Consell de Ministres té previst aprovar este dimarts un reial decret que desenvolupa el reglament contra l'assetjament en el treball del col·lectiu LGTBI. Este nou text legal obligarà les empreses de més de 50 treballadors i treballadores a comptar amb mesures per a garantir la igualtat de tracte i la no discriminació.

Segons avança el diari El País, el Ministeri de Treball confirma que es tracta d'un acord aconseguit amb els agents socials el juny passat i que s'emmarca en la llei trans, aprovada fa un any.

Treball va plantejar l'esborrany a la patronal i els sindicats on s'arrepleguen diverses mesures "per a aconseguir la igualtat i la no discriminació LGTBI en les empreses", així com un protocol davant de situacions d'assetjament per orientació sexual, identitat i expressió de gènere.

Les empreses de més de 50 treballadors hauran de començar a negociar estes mesures en el termini de tres mesos —sis, si no compten amb un conveni col·lectiu— des de l'endemà de la publicació de la norma. El text serà aplicable a tota la plantilla, incloent-hi els empleats posats a disposició i fixos discontinus. Les empreses de 50 treballadors o menys podran negociar les mesures de manera voluntària.

Una vegada entre en vigor la norma, els convenis o acords col·lectius hauran d'arreplegar clàusules que contribuïsquen a crear un context favorable a la diversitat i hauran de fer una referència expressa, no només a l'orientació sexual i identitat de gènere, sinó també a l'expressió de gènere i a la diversitat familiar.

Les companyies a més, hauran d'integrar en els seus plans de formació mòduls específics sobre els drets de les persones LGTBI. En els seus convenis col·lectius, hi haurà mesures que atenguen la realitat de les famílies diverses, cònjuges i parelles de fet LGTBI.

Així mateix, els convenis hauran d'incloure com a sancions "molt greus" els atacs a la llibertat sexual dels treballadors, segons el text, que dota també a la Inspecció de Treball a vigilar el compliment i a sancionar en cas contrari.

També et pot interessar

stats