El Consell reformarà la llei de costes i modificarà el Pativel per a protegir propietats en primera línia de platja

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori assegura que la norma valenciana permetrà a la Generalitat decidir sobre els usos permesos i prohibits, mentre que el PSPV considera que fracassarà per la falta de competències sobre el litoral

Tècnics del ministeri de Transició Ecològica inspeccionen habitatges en primera línia de platja
Tècnics del Ministeri de Transició Ecològica inspeccionen habitatges en primera línia de platja / À Punt NTC
10 de novembre 2023 - 15:22

El Consell elaborarà una llei valenciana de costes i reformarà el Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel) elaborat en temps del Botànic, per a compatibilitzar la protecció del litoral amb el desenvolupament econòmic i social. El cap del Consell, Carlos Mazón, havia anticipat novetats legislatives, dins les competències valencianes sobre el litoral, que aquest divendres ha concretat Salomé Pradas, la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, després del ple del govern valencià. L'executiu, ha explicat, li ha traslladat l'encàrrec d'elaborar l'avantprojecte de llei d'ordenació de la costa, un compromís de legislatura del PP que espera tindre aprovat i en marxa en 2024.

Pradas s'ha posat de part dels propietaris afectats per la redefinició de la frontera marítima-terrestre, que considera víctimes dels "excessos injustos i arbitraris" del Ministeri de Transició Ecològica i anticipa les al·legacions i recursos judicials que siguen necessaris per a evitar l'enderrocament dels habitatges. Al mateix temps, reclama l'executiu que execute les 61 obres de regeneració pendents del litoral, el 97% de les previstes des de 2011.

Aquest divendres en Les notícies del matí, el director general de Costes de la Generalitat ha responsabilitzat l'Estat d'haver agreujat el retrocés del litoral valencià per la falta d'execució d'aquests projectes i ha acusat el govern espanyol, literalment, d'haver deixat perdre les platges valencianes. Vicente Martínez ha explicat que la Generalitat no vol edificar més, sinó "donar seguretat jurídica".

Entre les edificacions amenaçades d'enderrocament hi ha poblats mariners tradicionals com Torre de la Sal (Cabanes) o Les Casetes (Nules), que la Generalitat vol salvar, catalogant-los com a patrimoni protegit pel seu valor etnològic, segons ha explicat Pradas.

Pel que fa al conflicte de competències amb el govern espanyol, la consellera ha recordat que la Generalitat té atribucions específiques en l'Estatut en la matèria i ha apel·lat a sentències recents del Tribunal Constitucional de 2022 que assenyalen que les comunitats autònomes tenen jurisdicció per a ordenar "tot el territori, inclòs el litoral". Segons Salomé Pradas, la legislació valenciana no substituirà sinó que "complementarà" la normativa estatal, perquè la legislació s'ajuste a les necessitats valencianes i permeta, a través de la llei autonòmica, decidir els usos permesos i prohibits.

Reforma del Pativel aprovat pel Botànic

En tot cas, la consellera ha assegurat que la llei valenciana s'elaborarà al costat dels municipis i no "d'esquena" a la societat, com assegura que va fer l'anterior Consell, que a més "l'única cosa que feia era prohibir per prohibir", en al·lusió a la moratòria dels PAI municipals. La norma regularà per primera vegada els usos del litoral sota la premissa que no tots els espais tenen les mateixes característiques ni suporten la mateixa tipologia d'ús. Amb això, el Consell vol ser l'administració que autoritze les concessions administratives en hostaleria, activitats esportives o pla de temporada de platges, entre altres qüestions.

La reforma legal comportarà la revisió del Pativel, una norma de protecció del litoral que el Tribunal Suprem va avalar contra un recurs del PP. Pradas assegura que vol dotar-lo de major seguretat jurídica "en benefici de la costa i dels veïns que hi viuen".

El PSPV assegura que la llei està "abocada al fracàs"

La portaveu adjunta de Territori del grup socialista en les Corts, María José Salvador, ha advertit que la nova llei de costes està "abocada al fracàs", perquè el govern valencià "no té competències" sobre el litoral. La diputada del PSPV ha acusat el PP d'utilitzar les institucions valencianes "com a ariet contra el Govern d'Espanya" i ha anticipat que la invasió de competències de l'Estat "acabarà suspesa pel Tribunal Constitucional, com ha ocorregut a Galícia". La dirigent socialista ha recordat que l'última llei d'aquest tipus que va impulsar el PP valencià va acabar "declarada inconstitucional".

Salvador ha lamentat que "la dreta torne al model d'urbanisme salvatge, del qual sembla que no han aprés res", i ha subratllat que el Pativel era una garantia de protecció contra l'edificació de l'últim tram del litoral.

El litoral valencià recorre 500 quilòmetres de costa, que acull parcs naturals i el 40% de zones humides més rellevants, però alhora també concentra activitats econòmiques que generen el 15% del PIB autonòmic.

També et pot interessar

stats