La Conselleria de Sanitat rebutja l'estatut marc del Ministeri per "envair competències autonòmiques" i no incloure finançament

El conseller Marciano Gómez afirma que l'esborrany és massa intervencionista i regressiu en aspectes clau, com la regulació de places de difícil cobertura

El conseller Marciano Gómez després de la reunió de la Comissió de Recursos Humans del Sistema Nacional de Salut (SNS)
El conseller Marciano Gómez, després de la reunió de la Comissió de Recursos Humans del Sistema Nacional de Salut (SNS) / GVA

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha afirmat que "farà front" —al costat de la resta de comunitats autònomes— a la "imposició" de l'estatut marc per part del Ministeri de Sanitat, ja que està en "desacord" en com s'ha plantejat: "De manera unilateral i sense memòria econòmica".

Així s'ha pronunciat este dimecres després de la reunió de la Comissió de Recursos Humans del Sistema Nacional de Salut (SNS). "Suposa una pèrdua de competències per a les administracions autonòmiques en temes tan importants com són la gestió d'hospitals i plantilles", ha denunciat. "Hi ha aspectes inclosos en l'esborrany en els quals podem estar d'acord, però és massa intervencionista en molts altres", ha assenyalat Gómez en un comunicat. En concret, "pot ser regressiu en aspectes clau en els quals la Comunitat Valenciana ja ha avançat, com la regulació de places de difícil cobertura o les places bàsiques de característiques específiques".

D'altra banda, el conseller de Sanitat s'ha manifestat en contra de l'exclusivitat, segons preveu l'esborrany del Ministeri, siga per a caps de servei o per als MIR que s'incorporen en el sistema públic. A més, ha lamentat que les autonomies, administracions competents en la gestió de la Sanitat, "hagen tingut informacions de l'estatut marc per anuncis o negociacions al marge d'elles".

En referència a això, ha recordat que la reunió d'este dimecres ha sigut convocada "a petició de les comunitats autònomes, en virtut del reglament". "Encara que la nostra voluntat és apostar pel diàleg, no tolerarem cap classe d'imposició", ha advertit.

El conseller ha afirmat que no s'oposa a una renovació de l'estatut, ja que és conscient "que han canviat la societat espanyola i les condicions dels professionals". No obstant això, considera que el problema és que la reforma "s'ha plantejat al marge de les comunitats autònomes, pràctica habitual d'este Ministeri; per tant, podem estar, en part, a favor del què, però mai del com", ha matisat.

A més, el titular de Sanitat ha lamentat que el Ministeri haja sigut capaç de generar malestar en tots els sectors implicats, especialment entre els professionals del Sistema Nacional de Salut.

Reclama una memòria econòmica

Marciano Gómez ha criticat la "reiterada voluntat del Ministeri d'envair les competències de les autonomies, quan és incapaç de desenvolupar les seues, com ocorre, per exemple, amb Muface", i ha insistit en la falta de finançament previst, ja que "són moltes les mesures incloses que tenen un alt impacte econòmic".

Per tant, ha conclòs, "la majoria de les comunitats autònomes ens neguem a admetre un esborrany que no incloga una memòria econòmica i un pla de finançament clar i concís sobre qui finançarà cada nou desenvolupament i quant costarà cadascuna de les mesures d'alt impacte". "Estem parlant de diversos milers de milions d'euros en tot el Sistema Nacional de Salut i no coneixem qui i com el finançarà", ha resolt.

També et pot interessar

stats