Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Els consellers defenen els seus pressupostos aquesta setmana a les Corts

Ambdues vicepresidències, encarregades d'obrir la ronda de compareixences, gestionen algunes de les matèries més sensibles del Consell

L'explicació de la resta de departaments no serà fins dimecres / À Punt NTC

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, i la vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, seran els primers a explicar aquest dilluns de matí a les Corts els comptes dels seus departaments.

Barrera serà el primer a comparéixer al faristol. Després del de Presidència, el seu és el pressupost més baix però aquesta àrea té una gran càrrega ideològica. Gestionarà 220,8 milions d'euros, un 5,1% menys respecte d'enguany. 

El pressupost de la conselleria que encapçala Barrera inclou subvencions excloses en els comptes del Botànic, com ara a associacions com Lo Rat Penat o a la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, que qüestionen la normativa de l'AVL. A la Fundació Toros de Lídia, dedicada a la promoció i defensa de la tauromàquia, l'extorero destinarà 300.000 euros. 

La inversió mitjana del departament ha caigut un 15%, especialment en promoció cultural i en patrimoni artístic i museus. Pugen, però, un 2,9% els diners destinats a Biblioteques i un 0,9% a l'activitat esportiva.

Seguidament, serà el torn de Susana Camarero, que fa una aposta per la lluita contra la violència de gènere i les polítiques de dependència. El seu departament gestiona 2.811 milions del pressupost. En aquests comptes, les polítiques de gènere es disparen un 40%. Tot i això, és la partida més discreta, amb 36 milions d'euros. El gros és per a l'atenció primària i la vivenda.

De vesprada serà el torn de la titular de Justícia i Interior, Elisa Núñez, que comptarà amb 760,79 milions d'euros, un 2,9% més que aquest exercici.

L'explicació dels comptes es reprendrà dimarts amb la intervenció del conseller de Sanitat, Marciano Gómez, el pressupost del qual ascendeix a 8.504,18 milions (un 3% més). El seguirà el titular d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, que gestionarà 6.871,25 milions d'euros (un 1,2% més).

Dimarts de vesprada, intervindrà en la comissió el conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació, José Luis Aguirre, que disposarà d'un pressupost de 344,54 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 0,5% respecte a 2023.

Dimecres al matí, exposarà a les Corts el seu pressupost la consellera de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, amb un pressupost de 633,55 milions d'euros (un 33,9% menys). A continuació, serà el torn de la titular d'Innovació, Comerç i Turisme, Nuria Montes, que gestionarà 530,22 milions, un 15,6% menys.

Tancarà la ronda de compareixences parlamentàries dimecres la consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, que parlarà dels comptes del seu departament (469,75 milions d'euros, un 14,8% menys que enguany) i del pressupost global de la Generalitat: 29.732 milions, un 4,5% més que en aquest exercici.

Calendari de la tramitació dels pressupostos per a 2024 / À Punt NTC

Finalitzat aquest primer pas de la tramitació parlamentària dels primers comptes autonòmics del Consell de coalició del PP i Vox, serà el moment del debat de les esmenes a la totalitat que presente l'oposició. En el ple del 20 de novembre es farà amb les dels pressupostos i, dos dies més tard, les de la llei d'acompanyament.

Les esmenes parcials es podran presentar fins al 14 de novembre en el cas de la llei d'acompanyament i fins al 29 de novembre en el cas dels pressupostos. Aquestes es debatran en comissió a principis de desembre perquè ambdues lleis queden aprovades definitivament en el ple del 19, 20 i 21 de desembre.

Pressupostos GVA