Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

La Coordinadora Valenciana d'ONGD, decepcionada per la sentència del Suprem que posa fi al cas Blasco

Lamenta que l'alt tribunal no haja revisat les penes “ridícules” imposades per l'Audiència de València als condemnats, malgrat la gravetat dels fets provats

Imatge d'arxiu d'una manifestació contra la corrupció pel cas Blasco / Coordinadora Valenciana d'ONGD

La Coordinadora Valenciana d'ONGD ha mostrat la seua decepció per la sentència del Tribunal Suprem amb relació a les peces 2 i 3 del cas Blasco.

Malgrat haver-se reconegut parcialment el recurs interposat per la Coordinadora, l'entitat lamenta que l'alt tribunal no haja revisat les penes “ridícules” imposades per l'Audiència als condemnats malgrat la gravetat dels fets provats.

L'exconseller Rafael Blasco i una trama d'empresaris i funcionaris van ser declarats culpables l'abril de 2020 per l'Audiència Provincial de València de saquejar diners públics destinats a la cooperació amb països empobrits.

En relació amb l'estimació parcial del recurs, el Tribunal Suprem entén que l'Audiència va incórrer en una clara contradicció sobre la pena de presó imposada a Rafael Blasco, que ha de determinar-se en l'execució de la sentència.

En qualsevol cas, això suposa que l'exconseller haurà d'entrar a la presó per a complir una pena d'un any i mig. D'igual forma, Marc Llinares, cap de l'àrea de Cooperació en la Conselleria de Blasco, haurà d'ingressar a la presó per a complir una pena de dos anys i nou mesos.

Organització criminal

No obstant això, el Tribunal Suprem ha desestimat els recursos interposats tant per la Coordinadora com per l'Advocacia de la Generalitat sobre la constitució d'organització o grup criminal per part dels condemnats.

L'agrupació d'ONGD respecta, però “no comparteix en absolut” aquesta decisió, perquè entén que si alguna cosa ha quedat provada al llarg de les peces d'aquest procediment, és “l'existència d'una trama”, perfectament organitzada i estructurada, encapçalada per Rafael Blasco i de la qual formaven part funcionaris i empresaris.

Un trama la finalitat última de la qual era desviar diners públics destinats a cooperació per al lucre personal dels integrants de la trama.

“Tots els tribunals han constatat, sens dubte, que aquesta trama corrupta va saquejar els fons destinats a cooperació durant anys”, indiquen. Per a fer-ho, “van crear ONG falses”, van falsificar tota classe d'informes, van forçar funcionaris a prevaricar, van malversar diners públics, i un llarg etcètera de delictes provats.

“Ens continua causant tristesa, ràbia i indignació que fets tan greus i tan immorals, fets que han suposat robar els diners destinats a ajudar a les persones més excloses, s'hagen saldat amb unes penes de presó realment irrisòries”Carles Xavier López - Portaveu de la Coordinadora d'ONGD per al cas Blasco

Diners no retornats

Especialment alarmant és el fet que s'ha defraudat una elevadíssima quantitat de diners, milions d'euros, que no han sigut retornats, la quantitat concreta dels quals ni tan sols han sigut fixats judicialment ni per l'Audiència Provincial ni pel Tribunal Suprem.

Malgrat l'esforç fet pel perit judicial que va intervindre en aquesta peça, per a fixar els diners defraudats, que superava els tres milions d'euros, ni l'Audiència Provincial ni ara el Tribunal Suprem s'han pronunciat sobre aquesta qüestió.

“Des de la Coordinadora pensem que això trasllada un missatge d'impunitat molt greu, ja que als condemnats se'ls ha aplicat l'atenuant de reparació del mal quan no han reparat absolutament res i ni tan sols han fet un esforç real per a fer-ho”.

Com a exemple, Rafael Blasco, malgrat els innombrables càrrecs polítics que ha ostentat, es va presentar en el judici com un jubilat insolvent. La seua capacitat d'“ocultació” patrimonial ha sigut premiada per l'administració de justícia, explica López.

El mateix ocorre amb qui va ser director general amb Blasco, Josep Maria Felip, condemnat per malversació, prevaricació i falsedat en document oficial, a qui se li han imposat 15.000 euros de multa, “una quantitat sense cap proporció amb el mal causat”.

Respecte al cap empresarial de la trama, Augusto César Tauroni, fa menys de dos mesos va transcendir que el iot decomissat a l'empresari a Miami per a recuperar els diners de la cooperació “va desaparéixer” en un temporal.

Una altra bona mostra que els condemnats en el cas Blasco “ni han retornat els diners defraudats ni han tingut mai la intenció de fer-ho, malgrat la qual cosa s'han vist tots ells beneficiats amb importants rebaixes en les seues condemnes”.

La Coordinadora lamenta que no s'haja acceptat el recurs contra l'aplicació dels atenuants de confessió tardana, reparació del mal i dilacions indegudes.

València

També et pot interessar