Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Correa diu que va "pressionar molt" el Bigotes perquè aconseguira contractes de la Generalitat

El líder de la trama Gürtel és el primer dels acusats a declarar al juí per les presumptes irregularitats en l'adjudicació de l'expositor valencià de Fitur el 2009

Correa arriba aquest dilluns a l'Audiència Nacional / Alejandro Martínez Vélez (Europa Press)

Francisco Correa, considerat el líder de la trama Gürtel, ha reconegut aquest dimarts els fets que es jutgen a l'Audiència Nacional, corresponents a la peça sobre la presumpta adjudicació irregular a empreses de la xarxa corrupta del muntatge de l'expositor de la Comunitat Valenciana a Fitur l'any 2009. Correa, condemnat ja a més de 90 anys en altres causes, és un dels vora deu acusats que han tancat pactes amb la Fiscalia Anticorrupció a canvi d'una reducció de pena en el procediment i ha obert la roda de declaracions. Després de l'acord, el ministeri públic demana per a ell una pena de dos anys i tres mesos de presó i el pagament d'una multa. Entre els penedits que han confessat estan també el considerat número dos de la Gürtel, Pablo Crespo, i el responsable de les empreses de l'entramat a València, Álvaro Pérez, el Bigotes.

A preguntes de la Fiscalia, Correa ha narrat com el conglomerat empresarial que liderava va traslladar-se de Madrid a València per a centrar allà l'activitat a partir del 2004, quan Mariano Rajoy va agafar el comandament del PP en substitució de José María Aznar. Segons ha explicat, va conéixer l'expresident valencià Francisco Camps en les noces de la filla d'Aznar, encara que només ha parlat amb ell "una o dues vegades". Era el seu home fort a València, el Bigotes, qui mantenia "bones relacions" amb la Generalitat i Francisco Camps, ha dit. De fet, ha reconegut haver-lo "pressionat molt" perquè aconseguira contractes amb l'administració autonòmica valenciana per a organitzar esdeveniments. Són exemples la visita del papa a València (2006) o diverses edicions de Fitur, que es contractaren amb Orange Market, la filial de la Gürtel a València.

Estàvem absorbits, érem com un braç del PP

El capitost de la trama, que ha declarat aproximadament durant 45 minuts davant del tribunal, ha relatat els inicis de la trama a Madrid i com començaren les relacions amb Génova per a organitzar infinitat d'actes amb el partit. "Estàvem absorbits, érem com un braç del PP", ha relatat Correa, qui ha dit que se centraren tant en aquesta formació política que perdien clients.

Durant la vista s'han sentit diverses converses que acrediten la bona relació de l'Administració Camps amb la trama Gürtel. Correa, que s'ha mostrat col·laborador amb la fiscal Concepción Nicolas, ha detallat com s'anaren forjant els vincles i ha situat l'expresident valencià darrere de les adjudicacions a Orange Market relacionades amb la visita de Benet XVI a València i Fitur. "Imagine que els contractes ens vingueren a través de Paco Camps", ha assenyalat el líder de Gürtel. Ha contat, així mateix, com la xarxa corrupta tractava d'aconseguir més contractes de l'administració, com ara la possible organització dels Premis Grammy a València. Un "negoci excel·lent", ha remarcat, en què "òbviament" havia de participar econòmicament la Generalitat.

Correa ha negat haver mantingut reunions amb cap alt càrrec de la Generalitat, però sí que ha reconegut tindre una "bona relació" amb l'exdirector de Radiotelevisió Valenciana Pedro García, condemnat a quasi set anys de presó pel contracte de la visita papal, i l'exvicesecretari del PPCV David Serra, condemnat pel finançament irregular del partit. Igualment, ha assenyalat que en una ocasió va parlar per telèfon amb l'exsecretari general del PPCV Ricardo Costa, condemnat en la mateixa causa que Serra.

Al juí per la presumpta contractació irregular de l'estand de Fitur hi ha quasi una trentena de processats. A banda dels dirigents de la Gürtel, s'asseu també en el banc dels acusats l'expresident Francisco Camps per delictes de prevaricació i frau. La Fiscalia demana dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació per, suposadament, haver sigut ell qui va donar les instruccions perquè s'adjudicara el muntatge de l'expositor a Orange Market. El mandatari nega les il·legalitats i ha tornat a denunciar aquest dimarts la persecució que, segons ell, pateix per part d'Anticorrupció. Acusa el ministeri públic d'estar fent un "esforç agosarat" perquè el condemnen per qualsevol delicte: "Tindre tota la Fiscalia Anticorrupció d'Espanya intentant que se'm condemne encara que siga 24 hores és per a mirar-s'ho", ha dit abans d'entrar a l'Audiència Nacional.

Bona part de la segona sessió d'aquest juí s'ha dedicat a resoldre les qüestions prèvies plantejades per la defensa que cuejaven des de la vespra. Entre elles, la del mateix Camps, qui ha demanat anul·lar la causa en considerar que els delictes estaven prescrits i que se li havien vulnerat els drets fonamentals. Una petició que el tribunal no ha acceptat. En canvi, ha admés la personació de la Generalitat com a acusació popular.

Cas Gürtel

També et pot interessar