Les Corts aproven per unanimitat la llei d'accessibilitat universal, pendent des del 2023

La norma, que incorpora la igualtat i perspectiva de gènere en totes les accions, obligarà a eliminar barreres arquitectòniques 

La diputada del PSPV Laura Soler, en el ple de les Corts
La diputada del PSPV Laura Soler, en el ple de les Corts / Corts

El ple de les Corts ha aprovat este dijous per unanimitat, amb 98 vots a favor, la proposició de llei d'accessibilitat universal; un projecte que portava estancat des de la passada legislatura i que va ser impulsat per l'anterior govern del Botànic abans de les eleccions autonòmiques del 28 de maig de 2023.

Esta norma incorpora la igualtat i la perspectiva de gènere com a elements inherents a l'accessibilitat universal i té com a objectiu garantir-la en tots els espais públics i socials, entorns naturals, sistemes de transport, mitjans de comunicació i serveis d'atenció a la ciutadania com un compromís comú compartit per la Generalitat i els ajuntaments valencians. S'hi inclouen condicions bàsiques d'accessibilitat i no discriminació i plans de promoció i garantia de l'accessibilitat universal, a més de la creació d'un consell valencià de promoció i garantia de l'accessibilitat universal per a vetlar pel compliment de la norma.

Entre les mesures d'esta llei, es garanteix la lectura fàcil en textos legals per a persones amb discapacitat, es regula i promou la llengua de signes en l'ensenyament i es vetla perquè totes les persones puguen desplaçar-se, accedir, utilitzar i eixir d'un entorn sense barreres de cap classe. A més, s'obliga a incloure memòries d'accessibilitat en projectes d'infraestructura i ajustos raonables en edificacions existents i urbanisme per a eliminar barreres arquitectòniques.

En esta línia, es crearan plans d'accessibilitat en parcs naturals i s'adaptaran platges urbanes amb itineraris accessibles i senyalització inclusiva, a més d'instal·lar cabines adaptades en espais públics.

En matèria educativa, es desenvoluparan plans específics d'accessibilitat en etapes obligatòries i superiors, mentre que en emergències s'incorporaran mesures en plans de protecció civil adaptades a les necessitats de les persones amb discapacitat. Paral·lelament, s'estableix la creació d'una oficina de coordinació i promoció de l'accessibilitat universal, que s'impulsarà en serveis públics digitals per a garantir la igualtat d'accés a la informació i la comunicació.

Hi haurà també requisits obligatoris d'accessibilitat en contractes públics, amb sancions en cas d'incompliment, i un enfocament interseccional que garantisca la igualtat de gènere i no discriminació en totes les polítiques públiques d'accessibilitat.

També et pot interessar

stats