Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

Les Corts debatran l’eliminació de l’impost de successions i donacions aquesta setmana

El president Carlos Mazón se sotmetrà a la segona sessió de control el dijous

Tant el PSPV-PSOE com Compromís han anunciat que presentaran esmenes a la totalitat a l'eliminació dels tributs / À Punt NTC

El ple de les Corts debatrà aquesta setmana sobre l'eliminació de l'impost de successions i donacions i les noves bonificacions del cànon de sanejament. A més, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, se sotmetrà a una segona sessió de control.

La sessió plenària del dimecres iniciarà la tramitació parlamentària del projecte de llei del Consell per a bonificar al 99% l'impost de successions i donacions a cònjuges, fills i pares amb efecte des del 28 de maig, quan el PP va guanyar les eleccions. Aquesta va ser la primera mesura que va impulsar el Consell del PP i Vox.

La consellera d'Hisenda, Ruth Merino, presentarà en la tribuna d'oradors les línies principals d’aquest projecte de llei, que modifica la norma que regula el tram autonòmic de l'IRPF, el que anomenen "impost a la mort". A continuació, es debatran les esmenes de totalitat que demanen la seua devolució al Consell.

El termini per a presentar aquestes esmenes acaba el dimarts. Tant el PSPV-PSOE com Compromís han anunciat que ho faran, ja que s’oposen a una mesura que consideren que només beneficia l’1% de les persones contribuents, les més riques del nostre territori. 

El ple també convalidarà el decret llei del Consell pel qual s'amplia de 18 a 36 mesos l'ajornament del pagament del cànon de sanejament a tots els valencians i s'estableixen bonificacions del 30% a les famílies vulnerables i del 50% a les vulnerables severes. Aquesta mesura, asseguren, beneficiarà 173.000 famílies valencianes.

D’altra banda, en aquest ple es debatrà la proposta de Compromís per a crear una comissió d'investigació sobre els motius que "han provocat el caos" en el procés d'adjudicació de places docents per al curs 2023-2024.

El ple començarà el dimecres a les 10:30 hores amb la presa de possessió d'una nova diputada del grup socialista, Sofía Fernández. La parlamentària substitueix Carlos Laguna, que ha renunciat per qüestions personals. A continuació, es triaran quatre representants de la Generalitat en l'assemblea general de Caixa Ontinyent.

Després de l’elecció es debatran les dues iniciatives legislatives i la comissió d'investigació. Posteriorment, s'analitzaran les propostes dels grups, en les quals el PP defensarà que les Corts manifesten el seu suport a l'ampliació nord del port de València i que el Consell demane al govern estatal que autoritze amb urgència la licitació de les obres del projecte constructiu del moll de contenidors d’aquesta ampliació.

Els i les socialistes plantejaran que es "desagreuge" els 141 municipis de la província d'Alacant que van deixar de rebre vora cent milions d'euros pel "boicot" de la Diputació al fons de cooperació municipal. Per part seua, Vox demanarà que s’"exigisca respecte" a l'activitat cinegètica i als caçadors i que es promoga una llicència única de caça de caràcter estatal.

La sessió plenària del dijous començarà a les 10 del matí amb la segona sessió de control de la legislatura al president de la Generalitat, Carlos Mazón. Després, es votaran les propostes debatudes el dimecres i, finalment, els consellers respondran les preguntes que els formulen els grups parlamentaris.