Les Corts donaran llum verda a la llei de concòrdia i la de transparència esta setmana
Amb l’aprovació de les dues lleis, PP i Vox donaran l’impuls definitiu al paquet legislatiu impulsat per a desmarcar-se de l’anterior govern en aspectes com l’educació o la gestió d’À Punt
Les Corts donaran esta setmana l’espenta definitiva a la llei de concòrdia i també a la de transparència. Són les dos últimes lleis, de les cinc lleis del paquet de mesures legislatives amb què el govern valencià, de PP i Vox, pretén desmarcar-se de l’executiu anterior. Per a fer-ho, canviarà el rumb de qüestions significatives com ara l’educació, la gestió de la radiotelevisió pública, amb les lleis ja aprovades o, en el cas de les dos que queden per aprovar definitivament, la memòria històrica i la publicitat del patrimoni i de les activitats dels càrrecs públics, entre altres assumptes.
Previsiblement, les dos normes que acabaran de tramitar-se esta setmana en les Corts comptaran amb els vots en contra de l’oposició. Tant des del PSPV com des de Compromís han criticat especialment la de concòrdia, que deroga la llei de memòria democràtica del 2017 i dissol organismes públics que contemplava, com l'Institut Valencià de la Memòria Democràtica.
La principal diferència de la llei de Concòrdia respecte a la llei anterior, i que és l’aspecte durament criticat per l’oposició, és que abasta fets comesos entre el 1931 fins a l’actualitat. El que per al PP i Vox és donar el mateix tractament a totes les víctimes, tant les del període republicà –que deixa fora la normativa encara vigent-, com les del terrorisme etarra o jihadista de les últimes dècades, per a PSPV i Compromís implica blanquejar períodes com el franquisme.
La nova llei que impulsa el Consell crea la Unitat de Concòrdia i estableix que la Generalitat elaborarà un catàleg de vestigis. Així mateix, esta normativa que s’aprovarà definitivament esta setmana parla de "llocs de concòrdia", és a dir, espais on han ocorregut “fets de singular rellevància per la significació històrica, simbòlica o per la repercussió en la memòria col·lectiva”.
Nou director d’Antifrau
Tant la llei de Concòrdia com la de Transparència s’aprovaran en l’últim ple, previst per a esta setmana, abans de les vacances que posaran fi a l’actual període de sessions. No es descarta que eixa sessió servisca per a escollir el nou director de l’Agència Antifrau. De fet, este dilluns acaba el termini per a presentar candidats per a dirigir esta entitat que treballa per a combatre la corrupció en les administracions públiques valencianes.
El PP, que s’ha mostrat disposat a consensuar el nou responsable amb l'oposició, aposta per Eduardo Beut per a la direcció de l’Agència Antifrau, però el PSPV i Compromís recorden la vinculació de Beut amb l'expresident Eduardo Zaplana.
Després de la recent reforma de la llei, el PP i Vox poden nomenar a la direcció de l’Agència Antifrau amb majoria absoluta. Per tant, no hi haurà cap problema que el candidat que proposaren les forces del Consell isca elegit si finalment no compten amb el suport de l’oposició.