Les Corts exigiran al govern del PSOE i Podem que desbloquege l'ampliació del port de València

El PSPV defén el projecte i proposa minimitzar les emissions, mentre Compromís reitera el rebuig a una infraestructura "polèmica i antiga". Vox donarà suport a la iniciativa del PP

Vista d'un moll del port de València
Vista d'un moll del port de València / Jorge Gil (Europa Press)

El ple de les Corts aprovarà aquest dijous una proposta urgent presentada pel PP per a instar el govern de coalició del PSOE i Podem a donar llum verda a la licitació de l'ampliació nord del port de València. Vox, soci de govern dels populars en el Consell, donarà suport a la iniciativa, mentre que Compromís la rebutjarà.

En el debat d'aquest dimecres, el síndic del PP, Miguel Barrachina, ha carregat contra PSPV i Compromís per evidenciar les diferències entorn de l'ampliació justament un dia després del pacte de govern segellat entre PSOE i Sumar a escala estatal.

"No han tingut ni 24 hores de coherència", ha assenyalat, i ha tornat a acusar a Compromís de ser "el servent qualificat del nacionalisme català" i de ser "uns adossats a ERC" en aquest tema.

Els grups de l'oposició han presentat dues esmenes de modificació a la proposta del PP: el PSPV, a favor de l'ampliació i Compromís, de nou, en contra.

En concret, els socialistes insten que les institucions donen suport a la finalització de les obres d'ampliació perquè "siga una realitat que contribuïsca al desenvolupament econòmic i social i a l'objectiu 2030 de zero emissions".

A més, demanen que la terminal compte amb un espai de subministrament a base d'hidrogen per a minimitzar les emissions de CO₂, done "total prioritat" al trànsit ferroviari i permeta crear ocupacions de qualitat.

Com a portaveu adjunta del PSPV, María José Salvador ha retret al PP que utilitze l'ampliació del Port com "un ariet contra el govern", ha rebutjat els seus "fantasmes" sobre l'independentisme i ha assegurat que el suport de l'executiu central a aquesta infraestructura és "indubtable". A més, ha advertit que no ampliar-ho afectaria l'economia espanyola en perdre trànsit de contenidors.

"Que ho liciten", ha replicat el síndic del PP a l'esmena del PSPV, després de criticar que el projecte estiga des de desembre "paralitzat en la taula del Consell de Ministres".

Compromís, l'únic en contra del projecte

En canvi, Compromís exigeix que tant Valènciaport com el govern desistisquen del projecte i que es desmantelle el dic nord d'abric, a més de rebutjar l'ampliació de carreteres associades a l'ampliació.

També proposa un estudi científic sobre com frenar la degradació de les platges del sud de València i obrir un diàleg entre totes les parts implicades, inclosos els veïns de la zona.

La seua diputada Paula Espinosa ha carregat contra el PP per dir que aquesta "megainfraestructura" és una "necessitat imperiosa", quan segons ella és "un projecte polèmic i antic que no està avalat ni legalment, ni científicament, ni socialment".

"Compromís no presenta iniciatives, Compromís compleix ordres perquè Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, va presentar la mateixa iniciativa al Congrés", ha insistit el síndic popular en el seu torn de rèplica.

Per part seua, el diputat de Vox Joaquín Alés ha lamentat que l'ampliació "no s'executa per criteris de conveniència política d'uns quants" quan, ha reivindicat, "hauríem de remar tots en la mateixa direcció".

També et pot interessar

stats