Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Les Corts no investigaran les teràpies de conversió i aproven fer proves d’edat als migrants no acompanyats

A les acusacions de l’esquerra de ser el testaferro de Zaplana, Mazón ha assegurat que estarà “encantat” de reprovar-lo quan la condemna siga ferma

Sessió de control al president de la Generalitat, Carlos Mazón, d'este dijous / Flickr Corts
À Punt NTC @apuntnoticies
24 d'octubre 2024 - 13:07 Actualitzat: 24 d'octubre 2024 - 14:19

El ple de les Corts ha rebutjat este dijous, amb els vots en contra del Partit Popular i Vox, la proposta de Compromís per a crear una comissió d'investigació sobre les conegudes com a “teràpies de conversió” de l'orientació sexual en alguns centres diocesans, que sí que ha rebut el suport del PSPV. La formació valencianista ha assegurat que existeix una trama “d’atacs i tortures homòfobes a adolescents en centres educatius pertanyents a l'Arquebisbat”, mentre que el PP ha afirmat que es tracta de fets de fa set anys “que no van ser investigats” pel govern del Botànic que, diuen, coneixia els fets des del 2022.

En canvi, el Parlament valencià sí que ha aprovat una proposta de Vox, gràcies al suport dels populars, perquè se sotmeta a proves mèdiques a tots els migrants no acompanyats sota tutela de la Generalitat per a determinar si són o no majors d'edat i saber “quina legislació se'ls ha d'aplicar”, mesura a la qual s'han oposat els socialistes i Compromís. Vox ha defensat que “als valencians els importa saber si a qui ve i s'emporta més de 6.000 euros mensuals” se li pot aplicar “el Codi Penal o no”.

A més, el projecte de llei de simplificació administrativa continua la tramitació després que s'haja rebutjat, amb els vots del PP i Vox, l'esmena a la totalitat amb text alternatiu presentada pel PSPV, que considera que esta norma busca afavorir “els especuladors” i desprotegir la costa valenciana. El PP ha defensat que busca facilitar la relació de la ciutadania amb l'Administració a través de menys burocràcia, i està negociant amb Vox modificar l'article d'esta norma que redueix de 500 a 100 metres la distància mínima de la costa per a edificar. També continua la tramitació de la proposició de llei de Compromís de “tracte just”, que reclama un fons d'anivellament del finançament autonòmic i la regularització del deute històric de les comunitats autònomes. 

D'altra banda, el ple ha aprovat la proposta del PP, secundada per Vox i rebutjada per l'esquerra, de reclamar al govern de Pedro Sánchez la cogestió de les prestacions socials, com l'ingrés mínim vital, pels “incompliments” de l'executiu central en esta matèria. L'acord més gran d'este ple l'ha rebut el decret llei que destina ajudes directes per dèsset milions d'euros a agricultors i ramaders arran de l'agreujament de les condicions del sector primari derivat del conflicte bèl·lic a Ucraïna i de les condicions climatològiques, que s'ha convalidat per unanimitat.

Mazón, “encantat” de reprovar Zaplana quan la condemna siga ferma

Un dels temes que ha centrat el debat en la sessió de control al president prèvia al plenari ha sigut la condemna de deu anys de presó i 25 milions de multa per corrupció a l’expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana. El cap del Consell, Carlos Mazón, ha afirmat que estarà “encantat” de reprovar qualsevol condemnat per corrupció, quan siga ferma la condemna.

El PSPV l'ha acusat de ser “el testaferro” de Zaplana i Compromís de ser un “col·laborador necessari” en la “jugada especulativa” de les ITV, perquè era el director general de Seguretat Industrial quan es va produir. En resposta a estes acusacions, Mazón ha explicat que qui el va nomenar director general el 2004 no va ser Zaplana, sinó Francisco Camps; ha assegurat que no va tindre cap relació amb eixos fets, i ha acusat l'esquerra de recórrer a “piruetes” perquè estan “contra les cordes” per a defensar o fer costat al Govern d'Espanya.

El Consell defensarà “amb tots els mitjans” la vida de la nuclear de Cofrents

Així mateix, Mazón ha assegurat que el Consell defensarà “amb tots els mitjans al seu abast” la prolongació de la vida de la central nuclear de Cofrents i ha demanat al Govern d'Espanya que no es guie per “prejuís ideològics o xantatges” en contra d'esta energia.

El president de la Generalitat ha afirmat en el ple de les Corts que defensarà l'energia nuclear “sense dogmes ni prejuís passats de moda, sense filosofies de saló, i lluitant perquè el preu de la llum no puge a la gent”, enfront dels “colps de taxa de Sánchez”, en al·lusió a la nova taxa de recollida, transport i tractament de fem.

València