Les Corts rebutgen la moció de Compromís que exigia la dimissió de Mazón en una votació polèmica
El recompte s'ha saldat amb 52 vots en contra i 41 a favor gràcies a la suma del PP i Vox, mentre que Compromís demana tornar a repetir el procés per "falta de garanties"
Les Corts han rebutjat este dijous per majoria absoluta la proposició no de llei (PNL) de Compromís que exigia la dimissió de Mazón per la gestió el dia de la dana i els posteriors. La votació, que finalment ha sigut secreta i no en veu alta com pretenia la coalició valencianista, s'ha saldat sense sorpreses amb un resultat de 52 vots en contra i 41 a favor de la dimissió del mandatari. La suma de l'extrema dreta al PP ha fet així decaure la moció, que, en tot cas, no tenia caràcter vinculant, però servia per a mesurar el grau de suport que té Mazón al parlament autonòmic.
La votació, que finalment s'ha fet de manera electrònica i no en urna, com havia plantejat inicialment el diputat del PP Alfredo Castelló —que exerceix la presidència en absència de Llanos Massó, de Vox—no ha estat exempta de polèmica. Compromís, promotor de la iniciativa, ha demanat tornar a repetir-la per una "falta de garanties evident".
Amb el plantejament d'esta PNL, el que pretenia la coalició valencianista era forçar cada diputat a expressar públicament si considerava que el cap del Consell havia de deixar el càrrec per la gestió "negligent" de les inundacions que han causat la mort i desaparició de 227 persones i més en un moment en què el focus mediàtic està posat en els dubtes sobre la seua agenda d'aquell fatídic dia. Però este dimecres, just abans de celebrar el debat, Vox va registrar un escrit a la mesa de les Corts sol·licitant que la votació fora secreta amb l'argument que un vot públic i individual "dilataria en excés" el desenvolupament del ple. El reglament de les Corts estableix que en cas de col·lisió de dos peticions de vot contradictòries preval sempre la que garanteix el grau més elevat de secret, per tant l'opció del partit d'ultradreta s'ha imposat, fet que ha causat una onada de crítiques des de l'oposició d'esquerres.
Abans de la votació, el PSPV i Compromís encara intentaven que l'òrgan de govern de les Corts fera marxa arrere en la decisió i recuperara la proposta inicial de la moció. El síndic socialista, José Muñoz, ha qüestionat el motiu pel qual s'havia plantejat una votació en urna quan esta opció "no suposa una disminució del temps de votació", que era el que havia argumentat Vox. "Per què no tornem a l'inici, que és la votació per nomenament, que és el que crec que voldria el conjunt de la cambra i la ciutadania?", ha preguntat. En este punt, Castelló ha indicat que la mesa ha acordat finalment que la votació siga "en pantalla com a votació secreta". "No hi ha cap problema, així que no fem urnes i votem en votació secreta ací (...) en l'aparell que tenen vostés col·locat", ha afirmat.
Compromís demana repetir la votació: "Faltaven vots"
Després de la votació, el síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha presentat un escrit davant de la mesa en què ha denunciat la "falta evident de garanties" del procés i ha demanat repetir-lo "mitjançant el sistema d'urna" este mateix dijous, de manera que tots i totes les diputades presents en l'hemicicle puguen votar "amb garanties". "Acabem d'assistir a un nou episodi vergonyós d'este govern incompetent. Ha sigut la vergonya d'una votació en la qual no s'han garantit els drets de tots els diputats", ha denunciat el portaveu parlamentari de la coalició, després de censurar que Castelló, "sense consultar amb la Mesa", haja decidit "canviar unilateralment el mode de votació per a passar-lo d'urna a vot secret electrònic". Segons ha dit, este gir de guió ha impedit votar alguns diputats del seu partit i també del PSPV, per la qual cosa "faltaven vots". La suma dels escons en contra, de fet, s'ha quedat en 41 i no en 46, com donaria la suma de les dos formacions de la bancada esquerra.
Baldoví ha acusat, a més, el vicepresident primer de la cambra autonòmica de "tergiversar el resultat que havia aparegut en pantalla", perquè ha proclamat "números completament diferents". "Davant d'una vergonya tan gran i un atac tan gran a la democràcia i als drets fonamentals dels diputats i diputades que representem eixa gent que està al carrer manifestant-se demanant la dimissió del senyor Mazón, hem registrat un escrit en què exigim que es repetisca la votació, perquè és nul·la de ple dret", ha exposat.
"Amb normalitat", segons els serveis tècnics
Posteriorment, una vegada représ el ple, Castelló ha llegit un document emés pels serveis tècnics de les Corts en el qual informen que la votació secreta de la proposta de Compromís s'ha desenvolupat "amb normalitat" i s'ha saldat amb 41 vots a favor i 52 en contra i cap abstenció, malgrat que cinc diputats no han exercit el vot. Este incident, segons l'informe dels supervisors del procés, no era "atribuïble a un mal funcionament del sistema".
La portaveu adjunta de Compromís Isaura Navarro ha demanat la paraula "com a afectada per no haver pogut emetre" el vot. "Apretàvem [el botó] i no es marcava. El sistema no ha funcionat correctament i vull que conste la meua petició de dimissió de Mazón", ha relatat. "Veig que ho aprofita vosté tot", li ha respost Castelló, que ha recalcat que els serveis tècnics han conclòs que el sistema ha "funcionat perfectament".