Les Corts voten les quaranta propostes que marcaran la temperatura del curs polític

Les mesures que tiren avant deixaran patent el suport real que té el Consell per aaprovar o no els pressupostos per al 2025

Hemicicle de les Corts Valencianes
Hemicicle de les Corts / À Punt NTC

Les Corts debaten i voten este divendres quaranta propostes de resolució presentades per tots els grups polítics de la cambra, que es van formular durant el debat de política general de la Comunitat Valenciana d'este dimecres, el primer de la legislatura amb Carlos Mazón al capdavant del Consell. Els grups parlamentaris tractaran d'arribar a enteses, perquè poden ser la llavor d'acords importants. El més immediat serà la negociació dels pressupostos del 2025.

El PP, partit majoritari a la cambra valenciana, ha instat el govern espanyol a convocar la Conferència de Presidents sobre el finançament. També reclama la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera abans que acabe octubre, perquè el govern de Pedro Sánchez presente una reforma del model de finançament per a les comunitats autònomes. L'objectiu és que s'aprove durant el 2024 i que així puga entrar en vigor el 2025.

Els populars reclamen, a més, un fons d'anivellament que garantisca la prestació de serveis públics de qualitat per a tots els ciutadans, en "igualtat de condicions" i independentment del territori en el qual visquen. Este fons hauria de contemplar la proposta de la comissió d'experts de les Corts, i una dotació pressupostària anual en mitjana durant quatre anys de 6.100 milions, en la qual el primer any seria de 3.237 milions d'euros.

Amb la proposta, consideren que la Comunitat Valenciana rebria 1.782 milions d'euros a l'any en mitjana durant quatre anys, fent convergir el finançament a competències homogènies per població ajustada, del 91,8% al 99%.

En matèria educativa, el síndic del PP, Juan Francisco Pérez Llorca, ha instat a reclamar al govern espanyol la modificació dels currículums bàsics de les diferents etapes educatives, perquè estiguen "lliures de continguts ideològics" i siguen elaborats "amb rigor científic"; i que es respecte la identitat valenciana i un finançament "real i adaptat" de l'educació infantil de 0 a 3 anys.

També preveu entre les seues propostes recuperar el Premi Nacional de Tauromàquia i fer públics els informes tècnics que desautoritzen el préstec de la Dama d'Elx.

El PSPV demana a Mazón que defense davant de Sánchez un finançament singular per a la Comunitat

Algunes de les principals propostes de resolució presentades pel PSPV-PSOE són la petició al Consell perquè negocie amb el govern espanyol un finançament que tinga en compte les singularitats de la Comunitat Valenciana, la derogació de les lleis de concòrdia i de llibertat educativa i mantindre l'impost de patrimoni. També reclama la legitimitat del grau de Medicina de la Universitat d'Alacant.

Compromís exigeix un fons d'anivellament el 2024, reconéixer el deute històric i recuperar la taxa turística

Entre les propostes que planteja Compromís, destaca la petició al govern espanyol perquè habilite per al 2024 un fons d'anivellament transitori fins a la reforma del sistema de finançament, a més de reconéixer el deute històric de la Comunitat Valenciana. També vol que es recupere la taxa turística. Així emplacen el Consell a reclamar al govern el traspàs de la gestió del servei de trens de Rodalia i l'insten a regular el preu del lloguer mitjançant la declaració de zones tensionades, en l'àmbit d'aplicació de la llei estatal 12/2023.

Vox demana derogar l'Agència Valenciana de Canvi Climàtic i actualitzar el mapa lingüístic

El grup parlamentari de Vox ha demanat, entre altres qüestions, la derogació de la llei del canvi climàtic i transició ecològica de la Comunitat Valenciana, així com la relativa a l'Agència Valenciana de Canvi Climàtic. A més, vol eliminar les subvencions a les entitats que "promoguen la immigració il·legal" i "actualitzar" el mapa lingüístic. Així mateix, ha instat el Consell a fer un pla de seguiment de la llei de concòrdia, "amb ple reconeixement de totes les víctimes de persecució o violència per motius ideològics, religiosos i socials des de l'any 1931". Sumen la petició que es garantisca als centres educatius públics l'ús de símbols estatutaris; que la bandera espanyola i la Reial Senyera onegen en tots i "impedir la ideologia a les aules" amb un reforç de la inspecció educativa.

També et pot interessar

stats