La cúpula fiscal secunda per majoria García Ortiz després de ser encausat

La majoria conservadora del Consell Fiscal exigeix la dimissió del fiscal general de l'Estat

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz / Carlos Castro (Europa Press)

La majoria de la Junta de Fiscals de Sala, màxim òrgan assessor del fiscal general, ha donat este dijous de matí suport a la decisió d'Álvaro García Ortiz de continuar com a fiscal general de l'Estat després que el Tribunal Suprem li haja obert una investigació penal. Només 8 dels 31 membres que han participat en la trobada han demanat la seua dimissió, segons han informat fonts fiscals.

Este dimecres, García Ortiz es convertia en el primer fiscal general imputat pel Suprem en la democràcia espanyola per un delicte de revelació de secrets després de la difusió d'informació vinculada amb el procediment obert pel presumpte frau fiscal d'Alberto González Amador, parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Un frau que l'al·ludit reconeixia haver comés, a través del seu advocat, en els correus electrònics que han sigut objecte de la filtració i sobre els quals va informar la Fiscalia de Madrid en una nota de premsa enviada el 14 de març. Este comunicat és el que va motivar la querella de González Amador que ha acabat amb el fiscal general encausat.

La junta, que sol tractar qüestions més tècniques, no s'ha convocat a manera de plebiscit ni per a aconseguir suports perquè no s'ha plantejat en cap moment una votació a l'ús. Al contrari, és "merament explicativa o informativa", segons fonts fiscals, que recorden que este òrgan que reuneix la cúpula fiscal està integrada per 35 fiscals de sala, inclòs García Ortiz.

Després de més de dos hores i mitja de conclave, el cap del ministeri públic espanyol ha aconseguit el suport de la majoria de la Junta de Fiscals de Sala, a la qual no han pogut acudir 4 dels 35 membres. Fonts consultades per Europa Press incideixen que, dels 31 fiscals presents en la reunió, solament n'han intervingut al voltant d'una vintena. García Ortiz ha sigut el primer a prendre la paraula i, durant uns quinze minuts, ha defés que està convençut que ha de continuar en el càrrec, tal com va exposar ahir en un comunicat i va reafirmar després en una entrevista en RTVE. El fiscal general ha insistit que ell no ha comés cap delicte perquè no va filtrar cap correu electrònic i que la nota de premsa emesa pel ministeri públic en què s'arreplegaven les dates de l'intercanvi de correus entre el fiscal i la defensa de la parella d'Ayuso —de la qual es fa responsable— volia reivindicar el paper de l'organisme davant de la difusió d'una "falsedat".

La majoria conservadora del Consell Fiscal exigeix la dimissió de García Ortiz

De vesprada, García Ortiz ha comunicat la mateixa decisió al Consell Fiscal que, amb l'impuls de la majoritària i conservadora Associació de Fiscals, li ha reclamat que renuncie al càrrec després de la decisió del Tribunal Suprem d'obrir-li una causa per presumpta revelació de secrets.

El Consell, que és l'òrgan assessor del ministeri públic, ha durat dos hores i s'ha desenvolupat en un to afable i cordial segons fonts fiscals. Durant la trobada, els sis vocals pertanyents a l'Associació de Fiscals (AF) i el de l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF) han insistit que García Ortiz ha de dimitir per a preservar la imatge i imparcialitat de la institució.

Esta era la reacció que es preveia, després que dimecres sol·licitaren ja la seua renúncia pel mal reputacional que ocasiona a la carrera i davant de la inèdita situació que generarà que un fiscal, subordinat de García Ortiz, es faça càrrec d'una investigació sobre el seu màxim superior jeràrquic.

Els vocals de l'Associació de Fiscals han traslladat al fiscal general que "la decisió de continuar en el càrrec posa en dubte la credibilitat de l'actuació de tots els membres de la carrera, molt més allà del marc d'este procés, per efecte dels principis de dependència jeràrquica i unitat d'actuació". Per la seua part, els dos vocals de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), de la qual García Ortiz va ser portaveu, i els dos vocals nats a part de García Ortiz —la cap de la Inspecció Fiscal i la tinent fiscal del Suprem— han donat suport a la decisió del fiscal general.

També et pot interessar

stats