El debat d'À Punt contraposa necessitats i reivindicacions davant del 10N
El finançament, la creació de llocs de treball i el model d’estat han sigut els punts que han generat més intercanvi d’opinions.
El finançament, la creació de llocs de treball i el model d’estat han sigut els punts que han generat més intercanvi d’opinions en el debat dels caps de llista valencians al Congrés. El debat, que ha presentat Victòria Maso, s’ha dividit en sis blocs de 18 minuts cadascun: model d’estat, les reivindicacions valencianes, economia i sectors productius, Espanya i món, pactes i coalicions postelectorals, i emergència climàtica. Per primera vegada en la televisió pública valenciana, el debat l'han cronometrat sis àrbitres de taula de la Federació de Bàsquet de la Comunitat Valenciana.
Hi han participat Joan Baldoví (cap de llista al Congrés de Més Compromís per València), Ignacio Gil Lázaro (cap de llista de Vox per València), Héctor Illueca (cap de llista d’Unides Podem per València), Sandra Julià (cap de llista de Ciutadans per Castelló), César Sánchez (cap de llista del PP per Alacant) i Pedro Duque (cap de llista del PSOE per Alacant).
Els candidats s’han ajustat als arguments dels respectius partits. En el temps d’economia, el candidat de Vox ha apostat per mesures per a crear llocs de treball. El PP ha defensat una baixada d’impostos i una aposta per la digitalització i per l’agricultura, així com per un turisme d’excel·lència. El PSOE ha emfatitzat que el model actual “està funcionant” perquè es tradueix en creació de llocs de treball. Podem ha reivindicat una major “justícia social” en matèria impositiva. I Compromís ha criticat la política del PP en favor dels grans i que, segons ells, perjudica els més modestos, i ha reclamat una baixada de la jornada laboral, un augment del salari mínim i la igualtat salarial entre homes i dones.
En el bloc de les reivindicacions valencianes, el finançament ha sigut el tema central. El PSOE i el PP han rebut retrets de la resta de candidats per no haver sabut resoldre aquest problema. “El finançament s’ha utilitzat com a moneda de canvi entre els partits grans i menuts per a formar govern”, ha lamentat Sandra Julià durant la intervenció. Gil Lázaro, per la seua banda, ha assegurat que no serà possible resoldre el problema del finançament a curt termini perquè, entre altres, demana un acord general i abordar abans alguns temes.
Catalunya també ha tingut el seu espai en el debat. Especialment dur s’ha mostrat el candidat de Vox, que ha acusat Compromís de ser “el cavall de Troia de l’independentisme catalanista en aquesta terra”. El representant del PSOE ha defensat el model territorial espanyol, el PP ha assegurat que són l’únic partit que sempre ha defensat el mateix model i Podem ha insistit a dialogar per resoldre els problemes del model. Per la seua banda, Compromís ha criticat a Vox que parlara de Catalunya i no de la Comunitat Valenciana.
L'emergència climàtica ha sigut l'últim tema que s'ha tractat en el debat. El PP s’ha situat lluny dels negacionistes i dels populistes, i ha incidit que cal abordar el canvi climàtic amb seriositat. El representant d'Unides Podem ha exigit mesures concretes i ha reclamat una empresa pública d’energia. Duque ha recordat les diferents iniciatives que el govern té en marxa i ha assegurat que a Espanya el “partit més verd” és el socialista. La candidata de Ciutadans, per la seua banda, ha incidit en la necessitat d’apostar per la descarbonització, entre altres accions. “El canvi climàtic el tenim ací i hem de prendre mesures”, ha dit Julià. Per la seua banda, el candidat de Vox ha criticat el que considera “polítiques de bandada” i ha reclamat polítiques hídriques, agràries i de conservació. Per últim, Baldoví ha apuntat que “s’ha d’apostar per fer polítiques valentes”, en referència a les polítiques energètiques.