El debat sobre el finançament autonòmic i l'endeutament enfronta PP i PSOE

Els barons populars critiquen que el govern espanyol puga estar negociant la condonació del deute a Catalunya a canvi de suports en la investidura de Sánchez

Els ministres d'Hisenda i Presidència en funcions, María Jesús Montero i Féliz Bolaños
Els ministres d'Hisenda i Presidència en funcions, María Jesús Montero i Féliz Bolaños / Jesús Hellín (Europa Press)

Les eleccions del 23J han tornat a traure el debat sobre el finançament autonòmic a primera línia política. Fa quasi una dècada que el model actual està caducat, des de 2014, i té pendent una reforma que no s'ha pogut desencallar encara per la falta de consens entre els grups parlamentaris del Congrés. Les discrepàncies enfronten les dues principals forces polítiques, PP i PSOE, que fins i tot tenen criteris divergents a escala territorial. Després d'anys de debats infructuosos, l'assumpte pot esdevindre clau per a la investidura del socialista Pedro Sánchez com a president del govern espanyol després que els partits nacionalistes catalans l'hagen posat en la taula de negociació. 

Des del PSOE admeten que hi ha converses en marxa per a donar-li un nou “impuls” a la reforma del sistema, que en la legislatura passada es va deixar de banda amb sols un primer esborrany que el Ministeri d'Hisenda va remetre a les comunitats autònomes com a proposta inicial, i davant el qual la Comunitat Valenciana va mostrar reticències. La ministra d'Hisenda en funcions, la socialista María Jesús Montero, s'ha mostrat disposada a incloure el debat sobre el deute de les autonomies dins dels marges de la reforma.

Des del PP acusen el PSOE d'utilitzar el model de finançament autonòmic com a "arma de mercadeig" per a veure si Pedro Sánchez aconsegueix els vots suficients per a continuar sent president de l'executiu "malgrat haver perdut les eleccions". El vicesecretari d'Organització, Miguel Tellado, ha advertit que "no es pot dissenyar un model de finançament a la carta per a Catalunya", en referència a una possible condonació del deute a aquest territori a canvi del suport en la investidura. Precisament la catalana i la valenciana són les dues autonomies més endeutades de tot Espanya en relació al PIB. 

Des de la Comunitat Valenciana, el cap del Consell, Carlos Mazón, ha insistit que la negociació del sistema de finançament s'ha de fer al si del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i ha remarcat que fa temps que existeix en aquest territori un acord entre economistes i polítics sobre la necessitat de revertir l'infrafinançament valencià amb un model "just" i "coincident" amb les necessitats de la societat. En declaracions als mitjans de comunicació, ha tornat a recordar que existeixen "rumors" sobre pactes, al marge de la resta de comunitats autònomes, a Catalunya "en la cambra obscura del separatisme". Una possibilitat que ha censurat de ple i que, en cas que es materialitzara, ja ha avançat que actuarà "en conseqüència". 

Des del PSOE, el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, ha defensat que, "durant els cinc anys de govern de Pedro Sánchez, totes les comunitats autònomes sense excepció han rebut més recursos econòmics que en els cinc anys anteriors del govern de [Mariano] Rajoy; a més, en percentatges molt elevats". "Aquests són els comptes, i la resta són contes", ha asseverat el ministre en una atenció a mitjans, quan li han preguntat sobre la reforma del finançament.

En clau valenciana, el PSPV ha proposat en les Corts que els grups parlamentaris es pronuncien sobre "la condonació del deute històric que pateix la Comunitat Valenciana a conseqüència de l'infrafinançament". La iniciativa, ha explicat el portaveu adjunt Arcadi España, exigeix reclamar al govern central "la posada en marxa de tots els mecanismes necessaris per a fer realitat la condonació del deute derivat de l'infrafinançament, i mostrar el rebuig dels grups al posicionament d'aquelles administracions que s'oposen a encarar aquesta via de justícia". El dirigent socialista ha criticat, així mateix, "la inconcreció i falta de claredat" del Consell PP-Vox, als qui ha recordat que el canvi de model de finançament i la condonació del deute són "fonamentals per a garantir els serveis públics a la Comunitat Valenciana".

També et pot interessar

stats