Debat a tres: simbiosi entre Sánchez i Díaz contra Abascal i un absent Feijóo

Els candidats del PSOE, Sumar i Vox van cremar els penúltims cartutxos de la campanya en un debat en què el candidat popular va esdevenir un referent, malgrat la renúncia a participar-hi

Els candidats Santiago Abascal (Vox), Yolanda Díaz (Sumar) i Pedro Sánchez (PSOE) posen en els minuts previs al debat
Els candidats Santiago Abascal (Vox), Yolanda Díaz (Sumar) i Pedro Sánchez (PSOE) posen en els minuts previs al debat / Juanjo Martín (Efe)

Quan falten quatre dies per a les eleccions generals del 23J els candidats van cremar els penúltims cartutxos en un debat a tres, per la renúncia a participar-hi del popular Alberto Núñez Feijó. L'absència física del polític gallec al plató de la radiotelevisió pública espanyola (TVE) no va evitar que el nomenaren de manera recurrent, ni tampoc l'exhibició de la seua foto amb el narcotraficant Marcial Dorado, que va mostrar la líder de Sumar, Yolanda Díaz. En realitat, el candidat del PP va ser una referència constant durant l'hora i mitja de programa, per les crítiques a les seues propostes o la possibilitat d'aliances amb l'extrema dreta. El líder socialista, Pedro Sánchez, va arribar a afirmar al candidat de Vox, Santiago Abascal, que Núñez Feijóo havia declinat assistir perquè l'avergonyia pactar amb ell i volia evitar la imatge pública al seu costat, abans de les eleccions.

Al marge d'aquesta interpel·lació i algun moment en què es va elevar la tensió, el debat va allunyar-se del to brusc i les interrupcions que van marcar negativament el cara a cara entre Sánchez i Núñez Feijóo. Alhora, va revelar la bona sintonia de Sánchez i Díaz, que feren front comú contra un solitari Abascal i el líder absent, a qui no va dedicar un minut per a defendre'l el candidat de Vox.

Abascal va invertir el temps a advertir del risc que, a parer del seu partit, suposa la continuïtat del govern de Pedro Sánchez i l'aliança amb Unides Podem, ara Sumar. I va anar més lluny, en considerar que Díaz representa a "la falç i el martell" i, com a "comunista", està acostumada a donar ordes. Es defenia així dels retrets de la líder de Sumar, molt dura contra la proposta migratòria i sobre la violència de gènere del líder de Vox, després de les acusacions d'aquests contra els candidats a coalició per la llei del "sí és sí", que va ser l'encreuament de més tensió.

Sánchez i Díaz van reiterar el convenciment que, en cas de poder governar amb Vox, Feijóo situaria Abascal en el govern. Díaz va preguntar a l'audiència si seria la persona que voldrien per a cartera d'Educació, especulant sobre una presumpta condició de l'extrema dreta a canvi del seu suport. Quan més acorralat estava, el líder de Vox va exhibir la carta d'EH-Bildu, que el binomi PSOE-Sumar va desactivar, recordant a Abascal que va votar conjuntament amb l'esquerra abertzale contra la reforma laboral. La paraula mentida es va introduir en molts dels intercanvis dialèctics, però amb lectures molt diferents. Sánchez i Díaz van retraure a Abascal que falsejara o ignorara algunes dades i aquest els va criticar que interpretaren de manera dràstica algunes propostes del seu programa.

Entre acusacions i retrets, els tres candidats aprofitaren l'oportunitat per a intentar fixar en l'audiència dades i propostes ja plantejades en campanya. Si Sánchez va traure pit amb les iniciatives del govern de coalició, Díaz va marcar uns graus de distància respecte del PSOE i va defendre més ambició per l'esquerra. Va criticar les devolucions en calent, va valorar la llei d'habitatge "tard i molt retallada", va qüestionar les polítiques de bonificació fiscal, va apostar per reduir la jornada laboral i va marcar com a línia roja qualsevol retard en l'edat de jubilació.

També et pot interessar

stats