Debat a València per l'aplicació d'una taxa turística fallera
El PSPV defén que l’impost finance els monuments i el PP i Podem qualifiquen la proposta d’“ocurrència”.
Fa poc que han acabat les Falles i esclata a València la controvèrsia per la proposta de cobrar una taxa turística fallera que va llançar dimecres la primera tinenta d'alcalde i candidata del PSPV a l'Ajuntament, Sandra Gómez. Proposava cobrar un euro per nit de l'1 al 19 de març durant les festes, i aquest dijous ha concretat que els diners recaptats es destinarien a subvencionar els monuments.
No obstant això, Gómez ha recordat que el impost només seria possible si els consistoris tingueren les competències per a aplicar-la. Aquesta és una premissa que han defés reiteradament els socialistes, en contraposició a altres partits polítics que també veuen amb bons ulls la possibilitat d'implantar la taxa turística, com ara Compromís i Podem.
L'alcalde de València, Joan Ribó, per contra, ha insistit que fa falta una llei autonòmica per a poder dur-la a terme. "O es canvia la legislació estatal o no es podrà fer", ha dit. Des de Compromís, s'atribueixen també la proposta de l'impost faller i celebren que els socialistes coincidisquen en la necessitat d'establir-lo, però ha recordat que aquest mecanisme no es pot dedicar a fins privats.
Podem, per la seua banda, ha qualificat la proposta socialista d’“ocurrència electoralista impossible d’aplicar”. La candidata de la formació a l’alcaldia de València, Maria Oliver, ha recordat que tant el PSPV com Compromís van rebutjar a les Corts la taxa turística que Podem va proposar el 2018. A més, coincideix amb Ribó que un impost d’aquestes característiques és una competència autonòmica i insisteix a dir que no pot plantejar-se de forma temporal “per a unes dates i un municipi concrets”.
La candidata del Partit Popular a l’Ajuntament de València, María José Català, també ha qualificat la proposta socialista d’ocurrència, i l’ha criticada per no consensuar-la ni amb el sector de les Falles ni entre el bloc mateix que conforma el pacte de govern a la ciutat, en referència a les discrepàncies que existeixen entre els socis de PSPV, Compromís i Podem.