Decidim i la Crida pel Finançament denuncien al Congrés l'empobriment valencià

En les jornades informatives, organitzades pel grup parlamentari d'Unides Podem, han ressaltat que més de la meitat de les llars valencianes tenen dificultats per a arribar a final de mes

Intervenció de la plataforma Decidim al Congrés / À Punt NTC

L'entitat Decidim i la Crida pel Finançament han presentat davant el Congrés dels Diputats un nou informe sobre els efectes negatius del sistema actual de finançament per a la societat valenciana. La presentació ha tingut lloc dins d'unes jornades informatives sobre l'empobriment valencià, organitzades pel grup parlamentari confederal d'Unides Podem.

Segons el citat informe, el finançament públic de la Comunitat Valenciana està llastat des dels anys huitanta pel pacte autonòmic, on "es van assumir" competències de despesa "sense tenir en compte els ingressos necessaris". En aquest sentit, la Comunitat Valenciana aporta en matèria fiscal 2.000 milions d'euros més dels que rep, "la qual cosa suposa un espoli dels recursos", han indicat des d'Unides Podem en un comunicat.

Les dades que es desprenen de l'estudi mostren que aquesta situació "d'infrafinançament" ha portat al fet que el 56% de les llars valencianes tinguen dificultats per a arribar a final de mes, 3 punts per damunt de la mitjana estatal.

Segons l'estudi, aquesta situació de'"infrafinançament" ha portat al fet que el 56% de les llars valencianes tinguen dificultats per a arribar a final de mes, 3 punts per damunt de la mitjana estatal. La taxa de pobresa se situe en el 30,2%, 4,1 punts per sobre de la mitjana i el PIB per càpita siga 3.029 euros més baix que la mitjana de la resta de comunitats autònomes.

Una persona recorre al Banc d'Aliments per a poder menjar
Una persona recorre al Banc d'Aliments per a poder menjar / À Punt NTC

Unes xifres que han repuntat significativament des del 2018 en què, segons l’Institut Valencià d’Estadística, més d’una quarta part dels valencians i valencianes es van situar en risc de pobresa. Segons cita l’informe, en l’actualitat ja són més de la meitat les llars valencianes que no arriben a final de mes. 

La diputada de la formació Marisa Saavedra ha assenyalat que estan "compromesos amb la solució del problema: un finançament autonòmic injust. Per això, en l'acord de govern de coalició incloem la revisió del sistema de finançament autonòmic perquè siga més just i equitatiu".

El secretari general d'Unides Podem al Congrés i diputat per Alacant Txema Guijarro ha indicat que el grup confederal confia que "abans de desembre" el govern pose una proposta concreta de finançament autonòmic "sobre la qual poder discutir i que permeta a les comunitats autònomes, especialment a la nostra, tenir un model de finançament just".

També et pot interessar

stats