La defensa de Begoña Gómez i la Fiscalia recorren la citació de Pedro Sánchez com a testimoni

L'advocat Antonio Camacho considera que no existeix "el més mínim indici" que la justifique "més enllà de la voluntat libèrrima" de l'instructor

Pedro Sánchez i Begoña Gómez en la Cimera de la Comunitat Política Europea celebrada a Granada
Pedro Sánchez i Begoña Gómez, en una imatge d'arxiu / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 de juliol 2024 - 11:06 Actualitzat: 23 de juliol 2024 - 13:32

La defensa de Begoña Gómez i la Fiscalia han recorregut este dimarts la citació del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, decretada pel jutge Juan Carlos Peinado perquè declare com a testimoni en la causa oberta contra ella per presumptes delictes de tràfic d'influències i corrupció dels negocis arran d'una denúncia de l'autodenominat sindicat Manos Limpias.

En un recurs de huit pàgines, al qual ha tingut accés EFE i que avancen diversos mitjans nacionals, el lletrat Antonio Camacho —que representa Begoña Gómez en la causa— titlla de "sorprenent" la resolució judicial que acorda interrogar el president de l'executiu a la Moncloa en el marc d'una "singular línia d'investigació" oberta per Peinado. I argumenta que no existeix "el més mínim indici" que justifique esta citació, prevista per al 30 de juliol, "més enllà de la voluntat libèrrima" del magistrat instructor.

Així, l'advocat defensor considera "inexistent" la fonamentació que fa el jutge Peinado "d'una diligència tan transcendental, en un estat de dret, com ho és la citació del president del govern" i demana al titular del jutjat d'instrucció número 41 de Madrid que reconsidere la decisió en entendre que no hi ha una "concreció mínima" dels indicis que justificarien recaptar la versió de Pedro Sánchez, marit de la seua clienta. Com recorda Camacho, "només hi ha una declaració" que va fer referència al cap de l'executiu estatal, la que va prestar com a testimoni l'empresari Juan Carlos Barrabés, adjudicatari de diversos contractes públics que s'investiguen i a qui el jutge ha imputat recentment.

Però, a més, el lletrat defensor de la dona del president critica que Peinado ha inclòs en la provisió articles que "no existeixen", a saber "el punt 2.12" i el "paràgraf 12" en l'article 413.

De nou, Camacho reitera que el cas ja va ser delimitat per l'Audiència de Madrid a l'adjudicació a Barrabés de diversos contractes que ja es remeteren a este tribunal, i insisteix que cap diligència ha aportat indicis, mentre que dos atestats de la Guàrdia Civil no troben "cap indici d'irregularitats en els fets investigats".

Poques hores després d'este moviment, s'ha sabut que la Fiscalia de Madrid també ha recorregut contra la citació de Sánchez perquè no la veu necessària, útil o pertinent. La igualtat dels ciutadans davant de la llei, protegida en la Constitució, "no pot fer de pitjor condició a qui exerceix un càrrec públic rellevant (ni a l'esposa)" que, encara que pot "ser objecte de les crítiques legítimes en àmbits variats, propis d'una societat democràtica, no ha de veure's abocat a un tractament processal diferent ni més onerós que la resta de ciutadans" resa el recurs presentat pel fiscal, que insta el jutge a reconsiderar la decisió o permeta que la declaració siga per escrit.

Si es manté la citació, Peinado es traslladarà al complex residencial de la Moncloa com a titular del jutjat d'instrucció número 41 de Madrid. I ho farà en virtut dels articles 412 i 413 de la llei d'enjudiciament criminal, que, per a alguns càrrecs públics com el cap de l'executiu estatal, recull la possibilitat de prendre declaració "sobre qüestions de les quals no haja tingut coneixement per raó del càrrec" en el domicili o despatx oficial.

També et pot interessar

stats