Junts demana que compareguen Montero i Bolaños perquè detallen la proposta “exacta” del finançament de Catalunya

El portaveu d’En Comú al Parlament català critica que comunitats com la valenciana “eliminen els impostos a qui més té” i després reclamen solidaritat entre territoris

Montero i Bolaños, els primeres per l'esquerra, en la investidura d'Illa fa unes setmanes
Montero i Bolaños, els primers per l'esquerra, en la investidura d'Illa fa unes setmanes / Lorena Sopeña (Europa Press)

Conéixer la proposta “exacta” de finançament per a Catalunya per la qual advoca el govern espanyol. És el que vol saber Junts, per això ha demanat les compareixences de la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i del titular de Presidència, Félix Bolaños, al Congrés.

La formació catalana registrava este dijous, 22 d'agost, les sol·licituds de compareixença de tots dos membres de l'executiu de Pedro Sánchez en les comissions parlamentàries d'hisenda i presidència, respectivament.

Per a la portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, "tant ERC com el PSOE haurien de deixar d'amagar-se i donar explicacions, perquè durant dos setmanes se'ns ha estat venent un concert econòmic inexistent".

"S'ha construït una majoria política a Catalunya a partir d'un engany, d'una mentida", va dir Nogueras dimecres, després que ERC amenaçara el PSOE de retirar el suport al govern si incomplia l'acord fiscal pactat amb els republicans per a la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat.

En Comú critica els impostos valencians

D’altra banda, el portaveu d’En Comú al Parlament català, David Cid, ha subratllat respecte a la solidaritat entre territoris que "l'únic límit és que ha d'haver-hi un igual esforç fiscal" i, per tant, no pot ocórrer el que passa a comunitats governades pel PP com Madrid o la Comunitat Valenciana, on "s'eliminen directament els impostos a qui més té" i després s'exigeix "a l'Estat i a la resta d'autonomies que se'ls compense quan ells han decidit renunciar a recursos que crec que són fonamentals per als serveis públics".

Cid ha qualificat de "xicoteta tempesta d'estiu" la polèmica sorgida després de les declaracions de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha rebaixat el pacte amb ERC en matèria de finançament per a Catalunya.

Cid defensava la implantació, com més prompte millor, del pacte tancat per al finançament per a Catalunya. Al seu juí, "el que cal fer és posar en marxa l'acord que es va signar i que té dos elements fonamentals", la singularitat i la solidaritat.

També et pot interessar

stats