Diana Morant, Arcadi España, Amparo Marco i Patricia Blanquer, les cares valencianes de la nova executiva del PSOE

La direcció federal del partit aprovada aquest diumenge està marcada pel relleu generacional i una major presència de dones

La nova executiva del PSOE, formada per 42 membres destaca per una presència del 60% de dones

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i la diputada per Alacant Patricia Blanquer són les quatre incorporacions valencianes a la nova Comissió Executiva Federal dissenyada pel president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez i que s'aprovada aquest diumenge en el 40 Congrés Federal del partit que des de divendres se celebra a València.

La nova executiva, formada per 42 membres destaca per la integració de sis dels seus nous ministres, un important relleu generacional, amb una mitjana d'edat de 47 anys --deu menys que l'anterior--, i una presència del 60% de dones. A més, només repeteixen 12 dels dirigents de l'actual executiva.

Morant, de 41 anys, formarà part del nou nucli dur de Sánchez a Ferraz, com a secretària de ciència, recerca i universitats. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, entra com a secretari per a la reforma constitucional i nous drets; la ministra de Sanitat, Carolina Darias, com a secretària de sanitat i consum; la de Ciència, i com a vocals, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero; la de Política Territorial i portaveu, Isabel Rodríguez, i la d'Educació, Pilar Alegría.

També és significativa la gran presència de dones --el 60% enfront del 40% d'homes-- i, com s'esperava, la presència de perfils procedents del municipalisme, com és el cas de les ja ministres Pilar Alegría i Diana Morant, o l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, com a secretària d'emprenedoria i impacte social. A més, l'alcaldessa de Toledo, Milagros Tolón, serà la presidenta del Comitè Federal.

Marco va nàixer a Castelló de la Plana el 1968 i és des de 2015 alcaldessa d'aquest municipi. El 2019 va renovar el seu mandat per una segona legislatura quan va aconseguir els vots de Compromís i de Castelló en Moviment. Llicenciada en Econòmiques per la Universitat de València, la política de 53 anys ha sigut també diputada per Castelló a les Corts en dos legislatures.

Juntament amb Marco i Morant, entren en la nova executiva que s'aprovarà aquest diumenge el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat,  Arcadi España, com a secretari de transports, mobilitat sostenible i agenda urbana i la diputada per Alacant Patricia Blanquer, com a secretària d'indústria, comerç i turisme.

Natural de Carcaixent, España és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de València i s'ha especialitzat en gestió pública. Patricia Blanquer, nascuda a Alcoi, ha sigut diputada per Alacant en les últimes cinc legislatures. Abans va ser regidora a l’Ajuntament d’Alcoi. També és llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials per l’Universitat d'Alacant.

Aquest diumenge, els quatre han valorat la presència de la Comunitat Valenciana en l'executiva del partit, que interpreten com la “voluntat d’impregnar-se de la bona gestió del govern valencià”.

Així, la ministra Morant ha assegurat que en ella trobaran a "una aliada sensible i conscient que la realitat d'Espanya és diversa". Per a la diputada Patricia Blanquer aquest pas suposa un reconeixement a l'"esforç que està fent la Comunitat Valenciana" a gestionar la pandèmia. Quant a l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, ha reconegut que no s’esperava aquest nomenament, que li ha comunicat per missatge la subsecretària del PSOE, Adriana Lastra. El conseller Arcadi España, per la seua part, ha remarcat la "mirada mediterrània" dels quatre i ha destacat "la presència sòlida" que té el PSPV.

Important relleu generacional

Quant al repartiment territorial, la federació amb més representants en la nova direcció del PSOE és Andalusia, amb un total de nou, seguida de Madrid, que en tindrà sis. El PSC i els socialistes de Castella i Lleó tindran quatre membres cadascun d'ells, Canàries en suma tres, el País Basc i Castella-la Manxa, dos de cada federació i la resta de comunitats tindrà un representant, igual que Ceuta. Amb el seu nou equip, en el qual estarà la diputada més jove del Congrés, la castellanoleonesa Andrea Fernández, com a secretària d'igualtat, es confirma l'aposta de Sánchez per plasmar un important relleu generacional. Fernández, de 28 anys, substitueix en aquesta responsabilitat la també exvicepresidenta primera, Carmen Calvo.

En l'executiva, que és l'òrgan encarregat de gestionar el dia a dia del partit, també entren el diputat per Jaén, Felipe Sicilia, com a portaveu; la directora adjunta del gabinet de Sánchez en la Moncloa, Llanos Castellanos, com a secretària de justícia, relacions institucionals i funció pública, i la dirigent basca Idoia Mendia, com a secretària d'estudis i programa.

Entre les cares noves destaca així mateix la portaveu en l'Assemblea de Madrid, Hanna Jalloul, com a secretària de política internacional i cooperació al desenvolupament i com a secretària de repte demogràfic, Maite Pérez Esteban.

Dotze dirigents mantenen el seu lloc

Només mantenen el seu lloc 12 dirigents dels 49 que van conformar l'equip que Sánchez va dissenyar en el 39é Congrés Federal de 2017. És el cas de Cristina Narbona com a presidenta del partit, Adriana Lastra com a sotssecretària general i Santos Cerdán, que va prendre el relleu de José Luis Ábalos el 2021, com a secretari d'organització.

Així mateix, conserven el seu lloc, encara que amb diferents responsabilitats, els dirigents Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, que ara serà secretari de política municipal; Javier Izquierdo, que assumirà la secretaria d'acció electoral; el secretari general d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, com a responsable d'autonomies; Pilar Cancela, que assumeix la secretaria d'exterior; Patxi López, pasa a memòria democràtica i laïcisme.

Al seu torn, la portaveu en el Parlament Europeu, Iratxe García, conserva la secretaria d'Unió Europea; Pedro Casares assumeix la secretaria de transformació digital; M. Luz Martínez Seijo conserva educació, i Luc André Diouf es manté, ara com a secretari de polítiques migratòries i refugiats.

També et pot interessar

stats