Diana Morant sobre el congrés del PSPV-PSOE: "Eixim preparats del Palau de Congressos per al de la Generalitat"
La secretària general dels socialistes valencians ha reivindicat en Les notícies del matí el seu projecte polític com a alternativa contra el "malson" del govern de Carlos Mazón, a què acusa de no estar mai a l'altura
"Del palau de Congressos de València al Palau de la Generalitat". Este és l'objectiu que s'ha marcat la ministra Diana Morant després de rebre l'aval del PSPV-PSOE este cap de setmana per a guanyar les eleccions del 2027 —"o quan les convoque Carlos Mazón"— i convertir-se en la pròxima cap del Consell. La secretària general dels socialistes valencians ha reivindicat l'equip de treball consolidat en el XV congrés del PSPV-PSOE, l'executiva presidida per Josep Maria Àngel que vol forjar "l'alternativa a este malson que viu la ciutadania amb Mazón". Un president que, segons ha valorat este dilluns en Les notícies del matí, opera amb les coordenades "del PP de sempre" en forma de retallades de l'estat de benestar i de beneficis per a les classes benestants. A més, alimenta "una gresca absurda que continua consolidant els problemes".
Bielsa ha escollit no estar en la direcció i no passa res
En clau interna, Morant ha assegurat que "tot està bé dins del PSPV" i ha minimitzat la interpretació en clau de conflicte de les eixides de l'executiva de l'alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, i d'Alejandro Soler. Als dos, ha assegurat, els va proposar continuar, una oferta que el primer ha rebutjat per a centrar-se en la candidatura a la presidència del partit a la província de València i el segon per l'encàrrec de la direcció federal del PSOE com a secretari de Política Municipal. "Bielsa ha escollit no estar en la direcció i no passa res. Les primàries són un procés democràtic d'elecció, no una batalla. Jo no trie qui serà el pròxim dirigent, ho farà la militància. El mateix que va passar amb mi", ha dit la secretària general del PSPV respecte a l'aspiració de l'alcalde de Mislata a la presidència provincial.
U pot exigir, però el dia que ha de fer la faena, el PSPV sempre compleix amb els valencians i el PP no, i això ho ha de saber la ciutadania
La gestió de la dana i la primera votació en contra del decret òmnibus —incloïa la revalorització de les pensions, la gratuïtat del transport públic i l'actualització de les entregues de finançament a les autonomies— suposen per a Morant un exemple de la manera d'operar del PP de Mazón i de la urgència de l'alternativa del PSPV-PSOE. "No han estat a l'altura dels valencians", ha raonat Morant, que ha criticat que la votació en contra, que també ha deixat en suspens la pròrroga d'ajudes per la dana a alguns municipis, es produira poc després de la visita del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a València.
"Va vindre Feijóo a prometre coses. I després hi va votar en contra. On estava Mazón? Això és el que ha de jutjar la ciutadania. U pot exigir, però el dia que ha de fer la faena, el PSPV sempre compleix amb els valencians i el PP no, i això ho ha de saber la ciutadania".
La gestió de la dana ha sigut miserable, sí. Em sembla miserable que es diguen tantes mentides quan hi ha tant de dolor
Morant ha refermat en els micròfons d'À Punt les seues acusacions contra el Consell i el president per la gestió de la dana, que va definir com a "miserable". "Em sembla miserable que es diguen tantes mentides quan hi ha tant de dolor", ha reiterat la secretària general del PSPV-PSOE. A més, considera que els populars estan aplicant el mateix full de ruta que en l'accident del metro de València o en l'11M. Creu que la barrancada no es podia evitar, però que s'haurien salvat moltes vides si hagueren avisat la població a temps i si els responsables polítics hagueren estat en el lloc que els corresponia. "Vull ser presidenta per a fer-me responsable d'obligacions i responsabilitats, que en emergències les té la Generalitat", ha insistit.
Si Zapatero haguera continuat com a president, les obres del barranc de Poio i del riu Magre estarien fetes. Les va parar Rajoy
Continuant amb la comparativa de models, Morant ha assegurat que "si Zapatero haguera continuat com a president (del govern espanyol) les obres del barranc (de Poio) i del riu Magre estarien fetes", perquè estaven aprovades i "es paren quan entra Rajoy". "Hem de reflexionar què passa quan entren negacionistes i polítiques de retallades en els governs", ha dit. Del dia de la dana, ha recordat que n'hi havia prou amb posar À Punt per a assabentar-se què estava passant i ha retret que se centre l'atenció en la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, qüestionada recurrentment pel PP, i no de l'112 de la Generalitat, que va rebre les emergències i "sabia que la gent estava ofegant-se".
L'espai d'entesa amb el PP és complicat. Mazón té tendència a unir-se amb Vox, i sempre hem dit que la ultradreta no ha d'estar en institucions
Morant ha reconegut que ara mateix l'espai d'entesa amb el PP és "complicat". "El primer problema és que Mazón continua com a president de la Generalitat i el segon que, quan ens ofereix cap projecte, com la comissió d'investigació, la presideix Vox. Quina esperança tindrà la ciutadania amb una comissió presidida per negacionistes, els mateixos que tenien la cartera d'emergències i la van desmuntar?", s'ha preguntat. Per a Morant, en la base del conflicte hi ha un "pecat original", la relació del PP i Vox: "Qui exerceix el poder té el doble de responsabilitat. Mazón té tendència a unir-se amb Vox, i sempre hem dit que la ultradreta no ha d'estar en institucions".