Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

Diana Morant: "Si no fora per Pedro Sánchez, l'Agència Espacial i la d'IA anirien a Madrid, com sempre"

La ministra de Ciència i Innovació, de visita a la Comunitat Valenciana, defén a Les Notícies del Matí la seua gestió i la del govern de Pedro Sánchez, que assegura està començant a revertir la precarietat en la investigació

La ministra de Ciència i Innovació, la gandienca Diana Morant / 'Les notícies del matí'

Només fa tres mesos des que està en vigor, però la reforma de la Llei de ciència, la tecnologia i la innovació ja està donant fruits. En retenció de talent i en contractació d'investigadors. Ho manté la ministra de Ciència i Innovació, que creu que està començant a reparar "l'austericidi" que van desembocar en la retallada de 10.000 places de científics per la gestió del PP de la crisi de la bambolla immobiliària. "Hem tret la major oferta pública en 15 anys, estem duplicant els contractes postdoctorals, millorant drets i condicions oferint una carrera predictible", ha explicat a Les Notícies del Matí, on ha assegurat que "se n'està beneficiant molta gent que estava fora i ara està tornant". És gratificant veure que les polítiques són una realitat que transforma la vida de les persones, ha dit als micròfons d'À Punt.

"Moltes vegades es desvia l'atenció de les coses bones que estan passant i la ciència és una d'eixes coses bones" assegura la ministra, que ha destacat que més del 28% de la nova ocupació que s'ha creat des del 2020 s'ha produït en ciència i innovació: "El primer sector en creació d'ocupació és la informàtica i les telecomunicacions, és a dir, la innovació, i el tercer les activitats científiques i tècniques. Hem passat d'expulsar-los a crear oportunitats".

Moltes vegades es desvia l'atenció de les coses bones que estan passant, i la ciència és una d'eixes coses bones

"Volem eixir de la crisi mirant cap al futur" ha afirmat la ministra, que ha destacat el projecte de transformació econòmica que ha activat l'executiu de Pedro Sánchez amb suport de fons europeus, en comparació amb "les retallades i austeritat" que va aplicar el PP. "Eixirem de la crisi sent més competitius i resilients, amb una economia que donarà resposta als grans reptes de la societat, com el canvi climàtic", ha dit.

Hem passat d'expulsar científics a crear oportunitats

Preguntada sobre les possibilitats d'Alacant i Elx d'acollir l'Agència Espacial i l'Agència d'Intel·ligència Artificial, la ministra ha felicitat l'aposta de l'executiu de coalició per desterritorialitzar les seus d'institucions de l'Estat i el fet que "per primera vegada els territoris facen valdre les seues capacitats i potencialitats". "Si no fora Pedro Sánchez el president, anirien a Madrid, com sempre", ha destacat la titular de Ciència i Innovació. "Madrid s'ha aprofitat de la inversió de tota la ciutadania espanyola en les institucions, que s'han quedat a la seua comunitat i ara volem que altres territoris aprofiten aquestes oportunitats".

Alacant no pot quedar perjudicada en els pressupostos. Anem a trobar una solució

D'altra banda, s'ha mostrat convençuda que les esmenes corregiran l'infrafinançament de la província d'Alacant en els pressupostos generals de l'Estat, que ha destacat com la via en què s'ha de resoldre el problema, en aquesta fase del conflicte, en contrast amb les protestes que associacions empresarials i formacions polítiques han convocat a Alacant. "L'enuig en política s'ha de canalitzar en propostes. Entenc la reacció a la Comunitat Valenciana. Tal volta gràcies a aquesta ens hem adonat que hem comés una errada. El govern d'Espanya i la Generalitat estem treballant per a corregir-la perquè Alacant no pot quedar perjudicada (...). Estic segura que trobarem una solució", ha afirmat.

Espere ser un referent, el mateix que moltes persones han sigut un referent per a mi

Morant, que és membre de l'executiva federal del PSOE, assegura que no té un pla escrit sobre el seu futur polític. Assegura que està feliç com a ministrat, per l'oportunitat transformadora que li permet la seua posició, però també per la projecció que comporta. "Espere ser un referent, el el mateix que moltes persones han sigut un referent per a mi", ha explicat la titular de Ciència i Innovació, que ha explicat que en el salt a la política, a l'Ajuntament de Gandia, la va inspirar la constatació que les dones podien "dedicar-se a la política i ser alcaldesses", en una referència a l'exprimera alcaldessa de la ciutat, la també socialista Josefa Frau. "Hi ha moltes dones que se senten referenciades amb una ministra d'Innovació que és enginyera", assegura Morant que ha comprovat en les seues visites a centres d'educació i investigació, "i clar que vull ser referent en els valors del PSOE, de democràcia, llibertat i feminisme".

Hem d'enfortir jurídicament la llei trans perquè no ens la tomben als jutjats

Diana Morant també s'ha pronunciat sobre la llei trans, els detalls de la qual enfronten al PSOE amb els socis d'Unides Podem. La ministra socialista considera que s'ha de veure la tramitació com una oportunitat per a millorar i enfortir jurídicament la norma: "El PP té segrestat des de fa quatre anys el poder judicial, que no respon a la majoria progressista i ens podria passar com als Estats Units, on els tribunals conservadors li tomben les lleis al govern de Joe Biden, com ha passat amb la regulació d'interrupció de l'embaràs. Ací ens podria passar el mateix. Per això hem d'intentar que la llei isca amb la major força jurídica perquè no puguen tombar-la. I ahí està el PSOE enfortint la llei. I que no ens desvien l'atenció: els vertaders enemics d'aquesta llei són la dreta i la ultradreta", ha raonat la ministra en el temps de tertúlia de Les Notícies del Matí.

També et pot interessar