La Diputació de València insta el Congrés i el Senat a derogar el decret de Nova Planta en l'acte pel 25 d'abril
Compromís presentarà a les Corts una petició en el mateix sentit i per a recuperar la celebració al parlament valencià, que enguany s'ha suspés per decisió de la seua presidenta, Llanos Massó (Vox)
La Diputació de València ha celebrat el 25 d'abril exhibint la moció que insta el Congrés i el Senat a tramitar amb caràcter d’urgència la derogació expressa del decret de Nova Planta, la normativa promulgada per Felip V després de la batalla d'Almansa (1707) que va suspendre els furs, base de l'autogovern.
La Constitució sí que incorpora una referència expressa a la supressió dels límits del règim foral basc, però no sobre els decrets de nova planta, que continuen vigents, almenys tècnicament, per als territoris de la Corona d'Aragó.
L'acord dels grups polítics de la corporació, què Ens Uneix va impulsar fa una setmana, s'ha comunicat en l'acte del 25 d'abril, dia en què tradicionalment es reivindica l'autogovern valencià. L'òrgan provincial ha assumit enguany en solitari la commemoració, després de la renúncia, inèdita, de la presidenta de les Corts, María de los Llanos Massó (Vox) a organitzar cap celebració al parlament autonòmic, sota l'argument que "no toca" per la barrancada.
El president de la corporació provincial, el popular Vicent Mompó, ha explicat que la moció insta a defendre l'autogovern contra la "discriminació". Mompó ha assegurat que la corporació continuarà reivindicant “l'orgull de ser valencians” i la recuperació del dret civil propi, perquè “no perjudica a ningú” i és una cosa “senzilla i de justícia”.
A preguntes dels periodistes ha atribuït al "tarannà de les institucions” la suspensió de la commemoració en les Corts, després de subratllar que el PP “no governa en solitari” en l'àmbit autonòmic. "Hem d'entendre que la realitat és la que és i que cal arribar a acords; a vegades has de fer coses que t'agraden més i t'agraden menys per a continuar avant (...) En un govern de pactes has d'arribar a pactes, però desconec la lletra xicoteta”, ha explicat.
Entre els grups polítics, Reme Mazzolari (PP) ha instat el Congrés a aprovar una proposició de llei per a derogar els decrets que afecten les nacionalitats històriques valenciana i aragonesa, així com als territoris català i balear. Neus Garrigues (PSPV) ha demanat que la tramitació de la proposta siga per la via d'urgència i Dolors Gimeno (Compromís) ha advocat per l'organització d'activitats des de la Diputació València amb relació al dret civil. La vicepresidenta Natalia Enguix (Ens Uneix) ha instat tots els grups de les Corts Generals a entendre "la importància de tindre uns drets que ens pertoquen", amb relació a l'extint dret civil valencià, suspés pel decret de Nova Planta, rehabilitat en l'Estat d'Autonomia, recuperat per la Generalitat i suspés pel Tribunal constitucional.
L'acord de la corporació provincial s'ha remés als grups del Congrés, al Senat, al president de la Generalitat, Carlos Mazón, als parlaments autonòmics, a la Federació de Municipis i Províncies i a la Casa del Rei. La plataforma cívica Juristes Valencians, que ha participat en l'organització dels actes del 25 d'abril a la corporació provincial, ha apel·lat directament a la portaveu de Compromís-Sumar al Congrés Àgueda Micó, perquè articule l'impuls de la llei ordinària per a derogar els decrets de Nova Planta.
El seu president, José Ramon Chirivella, ha anticipat en Les Notícies del Matí contactes amb Micó des de setembre en este sentit, així com amb diferents diputats i senadors de les diferents formacions polítiques. "Tots diuen que estan a favor, però algú ha de fer alguna cosa", ha dit Chirivella, que atorga esta responsabilitat a Sumar. Recorda que 12 dels 33 diputats integrats en el grup parlamentari pertanyen a partits de l'antiga Corona d'Aragó.
Eliminar els carrers amb el nom de Felip V
Demana el líder de Juristes Valencians "una llei que de veritat demostre que eixos textos tan limitatius de la nostra identitat, hagen deixat d'existir per voluntat democràtica del Congrés i el Senat". La conquesta, d'efectes simbòlics, també podria tindre una derivada pràctica, ja que, segons Chirivella, alguns juristes interpreten que "si aconseguim la derogació expressa, no hi hauria problema perquè les Corts continuaren legislant". Eixos límits es van manifestar en la frustrada recuperació del dret civil valencià que el Tribunal Constitucional va suspendre i no s'ha aconseguit reactivar malgrat la finestra d'oportunitat que va obrir la reforma de l'article 49 de la Constitució.
Durant l'acte, Juristes Valencians també ha demanat eliminar tots els carrers dedicats a Felip V que encara mantenen localitats com Peníscola o Elda: "Hem de tancar d'una vegada eixe passat ignominiós que simbolitza la figura de Felip V", ha demanat. Una proposta que el president de la Diputació de València veu amb bons ulls: "Recordarem als alcaldes que pot molestar i no està de més que ho lleven".
En el discurs d'obertura de la celebració, en què han participat tots els grups amb l'excepció de Vox, la professora de la Universitat de València (UV) Pilar Hernando ha fet una crida al "valencianisme actiu" i a la unitat política entorn de la reivindicació de l'autogovern. Hernando ha destacat els esforços des de la Segona República en la defensa i la identitat, les institucions i la capacitat legislativa valenciana. "En la República va faltar unitat política entre els partits valencians i, sobretot, va faltar temps perquè l'autonomia fora una realitat. Ara l'autonomia la tenim, però sense el nostre dret foral. No cometem una altra vegada el mateix error", ha reivindicat.
Compromís demanarà a les Corts derogar el decret de Nova Planta
El grup parlamentari de Compromís en les Corts participa de la reivindicació sobre els decrets de Nova Planta i ha anunciat una proposició de llei en este sentit, que es tramitaria en el parlament valencià per a elevar-la al Congrés.
D'altra banda, la coalició valencianista ha presentat una proposició no de llei per a "blindar la necessitat de recuperar les activitats de celebració del 25 d'Abril, Dia de les Corts: "Una commemoració que enguany ha sigut directament suprimida per PP i Vox de manera unilateral i que demostra l'absolut menyspreu de la dreta i l'extrema dreta cap a la màxima institució d'autogovern, la nostra història i les nostres llibertats com a poble”, ha denunciat Maria Josep Amigó.
Recuperar l'acte de 25 d'abril i el premi Guillem Agulló al parlament valencià
En la iniciativa parlamentària, Compromís insta que els grups parlamentaris aproven commemorar públicament el 25 d'Abril amb un programa d'actes obert a la societat civil i on es visibilitze la voluntat del poble valencià d'exercir l'autogovern.
També reclama recuperar el Premi Guillem Agulló per a reconéixer a persones i iniciatives destacades en la lluita contra la xenofòbia, el racisme i els delictes d'odi, i que este guardó siga lliurat coincidint amb els actes commemoratius del 25 d'Abril. Així va ser des del 2016 fins a l'any passat, quan la majoria de PP i Vox va decidir suspendre el guardó en memòria del jove antifeixista de Burjassot assassinat el 1993 per un grup de neonazis.