La direcció d'ERC avala el preacord amb el PSC per a investir Salvador Illa

El sí definitiu a este pacte hauran de donar-lo en una consulta les bases del partit republicà, formades per uns 8.700 militants, este divendres

Salvador Illa, este dimecres al Parlament de Catalunya
Salvador Illa al Parlament de Catalunya / Quique Garcia (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de juliol 2024 - 20:02 Actualitzat: 29 de juliol 2024 - 23:02

L'executiva nacional d'ERC ha avalat este dilluns el preacord aconseguit amb el PSC per a investir com a president de la Generalitat Salvador Illa. Tanmateix, el sí definitiu a este pacte hauran de donar-lo en una consulta les bases del partit republicà —formades per uns 8.700— este divendres de manera telemàtica, segons ha informat la portaveu del partit, Raquel Sans, en una roda de premsa. “El preacord el tindrà primer la militància del partit, que és qui haurà d’avalar-lo finalment”, ha exposat portaveu.

Raquel Sans ha explicat que el preacord, que està validat per pràcticament tota l’executiva d’ERC, els permet “estar més ben preparats de cara a l’objectiu final, que és la independència de Catalunya”. D'esta manera s'ha anunciat el principi d'acord entre Esquerra republicana i el Partit Socialista de Catalunya per a investir Salvador Illa com a president. En una executiva maratoniana, de més de nou hores, Esquerra ha donat el vistiplau al pacte que, per a ser definitiu, haurà de ser ratificat per les bases. El preacord versa sobre “quatre carpetes”, que tenen a veure amb “la sobirania fiscal, la llengua, la resolució del conflicte polític i l’agenda republicana”.

Sans ha volgut destacar que, en cas de confirmar-se, l’acord els permetrà “tenir la clau de la caixa, tenir la sobirania fiscal, recaptar el cent per cent dels impostos”, la qual cosa era un “element fonamental” que, a més s’havia de “garantir de manera estructural. No podia dependre de la bona voluntat de qui governe l’Estat. Havíem d’aconseguir que este finançament singular per a la nostra nació fora un finançament sostingut en el temps independentment de qui governe” i, per tant, ha confirmat que Catalunya “sí que sortirà del règim comú i recaptarà el cent per cent dels impostos”.

L'executiva d'Esquerra Republicana de Catalunya ha necessitat tot el dia de hui per a debatre i acabar de tancar un preacord amb el PSC per a investir Salvador Illa. Els republicans volen que la Generalitat recapte la majoria d'impostos a través d'una agència tributària pròpia i exigeixen als socialistes que s'hi comprometen per escrit.

La demanda de garanties per a blindar l'acord ha estat el principal escull en les negociacions. Esquerra vol avançar en un model finançament similar al concert basc, amb una agència tributària pròpia, una exigència que necessita el vistiplau del Ministeri d'Hisenda. Els republicans demanen, a més, assegurar el pacte per escrit perquè un hipotètic canvi de govern a Madrid no implique passos arrere. Els socialistes diuen que no s'hi poden comprometre, però es mostren optimistes. Sans ha volgut fer valdre els acords que des de la passada legislatura ERC ha aconseguit per a Catalunya amb el govern de l’Estat, com els indults o la reforma del delicte de sedició.

En Hisenda tenen clar que un canvi en el finançament català implicarà negociacions amb la resta de territoris, la majoria governats pel PP. Alguns, com la Comunitat Valenciana, ja reclamen un tracte similar. L'altre gran obstacle és la divisió interna que travessa Esquerra Republicana, amb partidaris i detractors tant del pacte com de la mateixa direcció del partit. De fet, el debat intern hauria provocat que la reunió de l'executiva s'haja allargat tot el dia. Els republicans han convocat per a demà assemblees territorials per a explicar el pacte a la militància.

Junts convoca l’executiva per a analitzar el preacord

Després de conéixer-se el preacord entre ERC i PSC, Junts ha convocat este dimarts a les 11:00 hores la seua executiva nacional, una vegada s'haja fet públic el document, per a analitzar-lo i emetre la seua valoració, segons ha informat el partit un comunicat.

D'altra banda, el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Lluís Llach, ha cridat la militància d'ERC a votar en contra del preacord en un missatge en el seu perfil d’X. “Votar a favor d'este acord és enviar el vostre partit centenari a la paperera de l'independentisme. Per Catalunya, no!”, ha escrit.

Així mateix, el secretari general de Vox i líder dels verds a Catalunya, Ignacio Garriga, ha dit que este preacord constata que “el PSC sempre ha sigut un partit separatista més”, a través d’un missatge en el seu perfil d’X. Garriga també ha retret que els socialistes “durant molts anys han estat tapats amb una careta i ara per fi li l'han llevada” i ha afegit textualment que Vox els plantarà cara i oferirà una alternativa en tots els fronts.

També et pot interessar

stats