La directora del CNI compareix en la comissió de secrets davant les acusacions d'espionatge

Paz Esteban compareix davant diputats que acusen el CNI d'espionatge il·legal

Imatge d'arxiu de la directora del Centre Nacional de Intel·ligència (CNI), Paz Esteban
Imatge d'arxiu de la directora del Centre Nacional de Intel·ligència (CNI), Paz Esteban / Europa Press

La directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, compareix aquest dijous davant la comissió de despeses reservades del Congrés, on s'enfrontarà amb els diputats que demanen que cesse en el càrrec i acusen el centre d'intel·ligència d'espionatge il·legal.

Esteban acudeix al Congrés per a informar, a porta tancada, de la investigació interna sobre el suposat espionatge a polítics independentistes, amb l'ull de l'huracà posat sobre el paper que va poder tindre el CNI en aquestes escoltes i també en la seua gestió en l'espionatge revelat aquesta setmana al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles.

En l'escrit que demana la seua compareixença, l’executiu espanyol assenyala que Paz Esteban explicarà "les conclusions de l'exercici del control intern del CNI", sense fer menció expressa al programa Pegasus, amb el qual suposadament es van espiar els telèfons mòbils.

Junts, Esquerra o la CUP demanen la dimissió de la directora

L'escàndol de l'espionatge ha posat la directora del CNI en el centre de la diana de partits com Esquerra, la CUP o Junts, que han demanat que es depuren responsabilitats i han apuntat directament als serveis d'intel·ligència.

També el soci de coalició de l'executiu, Unides Podem, ha assenyalat la necessitat d'assumir responsabilitats polítiques per l’escàndol de l'espionatge i, encara que no ha posat noms, ha assenyalat al CNI.

Robles dona suport a la feina d’Esteban i del CNI

Durant la comissió de defensa, Robles ha elogiat el treball dels 3.000 membres del CNI, que ha assegurat que treballen sempre "conforme a la legalitat". Així, ha dit que Esteban "està aguantant estoicament imputacions que no es corresponen amb la realitat".

Margarita ha censurat que es facen acusacions contra el centre d'intel·ligència "sense base probatòria" mentre que la institució no es pot defensar pel secret que regeix les seues actuacions per llei. Per això, ha dit que la seua directora aclarirà en la comissió tota la informació necessària, "que és la legal i documentada".

La comissió torna després de dos anys de bloqueig

La comissió de despeses reservades, l'única del Congrés amb accés a secrets oficials, que controla les activitats del CNI i que rep informes periòdics del govern central sobre l'ús de fons reservats per part dels ministeris d'Interior, Defensa i Exteriors, no s'havia pogut constituir en aquests més de dos anys de legislatura perquè els partits independentistes no tenien assegurats els 210 vots que s'exigien per a ser autoritzats pel ple.

Després de fer-se públic el suposat espionatge a independentistes catalans, el ministre Félix Bolaños va viatjar diumenge a Barcelona per a reunir-se amb l’executiu català i es va comprometre a reactivar la comissió. Dimarts, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va proposar rebaixar a 176 vots el requisit per a accedir a secrets oficials i 48 hores després el ple ja va triar els deu integrants de la comissió, un per cada grup parlamentari.

A la cita d'aquest dijous estan convocats, a més de Batet, els diputats Héctor Gómez (PSOE), Cuca Gamarra (PP), Iván Espinosa de los Monteros (Vox), Pablo Echenique (Unides Podem), Gabriel Rufián (ERC), Miriam Nogueras (Grup Plural), Edmundo Bal (Ciutadans), Aitor Esteban (PNB), Mertxe Aizpurua (Bildu) i Albert Botran (CUP-Mixt).

També et pot interessar

stats