Les discrepàncies entre PP i PSPV trenquen el consens a la Plataforma pel Finançament Just

Mazón, que acudirà a la reunió de Sánchez sense un document consensuat de reivindicacions, acusa de "traïció" els socialistes i els exigeix que abandonen "de manera immediata" la taula de negociacions

La Plataforma per un Finançament Just, reunida este divendres
La Plataforma per un Finançament Just, reunida este divendres / Ana Escobar (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de setembre 2024 - 13:14 Actualitzat: 27 de setembre 2024 - 14:36

La reunió este divendres de la Plataforma per un Finançament Just, que integra els agents socials i tots els partits polítics amb representació parlamentària tret de Vox, ha acabat sense acord per les discrepàncies entre PSPV i PP. Les dos formacions majoritàries a les Corts no han sigut capaces de llimar les asprors que arrossegaven des de fa setmanes en ple debat sobre el finançament autonòmic, fonamentalment a propòsit del fons transitori d'anivellament i la condonació del deute valencià. La trobada, que s'ha allargat més del previst, ha sigut intensa i amb molt de debat que no ha fructificat en un consens. Així ho evidenciaven, de fet, les cares llargues de cadascun dels portaveus que han eixit a valorar la cita als mitjans. Mentre els sindicats UGT i CCOO i la patronal CEV es mostraven decebuts i preocupats, populars i socialistes creuaven retrets i acusacions davant dels micròfons.

Més enllà dels motius del desacord, la realitat és que de la reunió, per primera vegada, no ha eixit cap document comú, ratificat per tots els membres, i s'ha trencat el consens que va forjar-se en 2023. En conseqüència, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, acudirà divendres que ve a La Moncloa per a trobar-se amb Pedro Sánchez sense un text comú que arreplegue les reivindicacions de la plataforma entorn de l'infrafinançament valencià.

El punt en què s'ha trencat l'entesa ha sigut per la negativa del PSPV a continuar mantenint la petició d'un fons d'anivellament per a la Comunitat Valenciana fins que es culmine la reforma del finançament autonòmic. Una ferramenta ineludible per al PP i que, de fet, era un dels tres acords de mínims sobre els quals hi havia consens unànime entre tots els membres de la taula, juntament amb l'exigència de la condonació del deute i la constatació que la Comunitat Valenciana necessita un nou model de finançament perquè en l'actualitat rep menys fons dels que li pertoquen.

Però ara els socialistes s'han despenjat del fons d'anivellament i proposen adaptar les reivindicacions al "nou escenari" estatal que, segons diuen, s'ha obert després que el govern espanyol haja tornat a activar el debat del finançament. Així, neguen rotundament haver trencat cap consens dins de la plataforma i justifiquen que el que fan és "plantejar propostes". Per això, demanen no ser "limitatius" en el debat. "Hi ha consens sobre la qüestió fonamental, que és que existeix un problema valencià i hi ha pendent una reforma del model de finançament. Ara tenim l'oportunitat i nosaltres alçarem la mà per a exigir el que ens correspon", ha defés el síndic del PSPV, José Muñoz, que ha recordat també que el consens ha de ser "ampli" i, a ser possible, "unànime". Preguntat pel motiu pel qual el PSPV no accepta el fons d'anivellament que reclama la plataforma, el síndic ha subratllat que la Comunitat Valenciana rep ara "més fons que mai" i ha reclamat al Consell que explique per què malgrat això "hi ha retallades en sanitat, educació o dependència".

No ho veuen de la mateixa manera en el PPCV, que culpa els socialistes de la falta d'unitat i assegura que ells no han posat objecció "a res". El portaveu parlamentari, Juan Francisco Pérez Llorca, ha resumit així la trobada: "Hui es fa un pas arrere, hi havia un acord de mínims sobre un nou model de finançament, un fons d'anivellament transitori i la condonació del deute que havia sigut redactat per experts i secundat per tots en 2023, però hui el PSPV ha decidit no secundar-lo". I ha demanat el PSPV que "reflexione" i es torne a sumar al consens. Inquirit per la posició dels populars respecte a la possibilitat d'un quitament del deute autonòmic per part del govern central, Pérez Llorca ha apuntat que el seu partit "dona prioritat a un nou model i a un fons d'anivellament", però que "Mazón no renúncia a eixe quitament". "No s'ha rebut una oferta, quan arribe s'estudiarà" ha afegit.

La resta de membres de la plataforma, que feia un any que no es reunia, ha lamentat la discrepància vista hui de manera més o menys expressa. Compromís ha reivindicat ser l'única força que obeeix estrictament als interessos valencians. "Tenim dos diputats en el Congrés i ens comprometem amb la plataforma al fet que el nou model acabarà amb l'infrafinançament i que hi haurà compensació per a la Comunitat" Valenciana, ha garantit la representant de la coalició, Àgueda Micó.

Tant l'empresariat com els dos sindicats majoritaris representats en l'ens han apel·lat a la unitat dels partits polítics en un moment que consideren històric. La CEV els ha instat a no seguir les directrius de les direccions estatals, mentre que CCOO PV i UGT-PV han demanat a les comunitats autònomes que no lliuren una guerra a propòsit del finançament i que assumisquen corresponsabilitat fiscal".

Mazón acusa el PSPV de “traïció” i demana que abandonen la taula

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha carregat contra els socialistes per trencar el consens en la Taula Per un Finançament Just. Els ha acusat de “traïció” i ha assegurat que ara no tenen més remei que abandonar la taula de negociacions "de manera immediata" perquè l'ocorregut en la reunió de hui és "molt greu". A parer seu, el canvi de postura entorn del fons d'anivellament és per "seguidisme" a Pedro Sánchez respecte a la "quotassa injusta" en benefici de Catalunya. Minuts abans d'assistir a la inauguració d'Alacant Gastronòmica, en Fira Alacant d'Elx, el dirigent del PPCV ha valorat els periodistes el resultat de la trobada de la Plataforma pel Finançament Just i ha emfatitzat "la gravetat" del que ha passat en un fòrum on tots els partits havien consensuat les seues postures "durant molt de temps" en matèria de finançament.

Després de recordar que la taula es reunia hui per a ratificar-se amb les necessitats de finançament quant al sistema de finançament, d'un fons transitori d'anivellament i d'abordar la problemàtica del deute, Mazón ha lamentat que "el PSOE ha trencat el consens" i ha afegit que ho ha fet "amb justificant de recepció, de front i mirant-nos als ulls a tots". "No aconseguisc comprendre i justificar la traïció sense precedents a si mateixos i a cinc milions de ciutadans", ha assenyalat el cap del Consell, en referència al fons transitori d'anivellament que reclama sense descans al govern espanyol per a equiparar la Comunitat Valenciana "com a mínim, a la resta d'Espanya".

També et pot interessar

stats