Vidal-Quadras creu que l'Iran està darrere de l'intent d'assassinat aquest dijous a Madrid

Segons l'Hospital Gregorio Marañón, el fundador de Vox té una doble fractura mandibular i està estable

Alejo Vidal Quadras en una imatge d'arxiu
Aleix Vidal-Quadras en una imatge d'arxiu / Efe
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de novembre 2023 - 15:02 Actualitzat: 10 de novembre 2023 - 08:57

L'expresident del PP català i exfundador de Vox, Aleix Vidal-Quadras, ha comunicat a la policia que darrere del tir que ha patit aquest dijous podria estar el règim iranià pels seus vincles amb l'oposició. L'exdirigent del PP ha recordat als investigadors la profunda relació que té amb l'exili iranià i ha indicat que no tenia altres enemics. Vidal-Quadras ha resultat ferit després que li dispararen aquest dijous al migdia en un carrer de Madrid, segons han informat fonts policials. Vidal-Quadras, de 78 anys, ha rebut un tir a la cara cap a les 13:30 hores al cèntric carrer Núñez de Balboa de Madrid, al barri de Salamanca. Han ingressat el polític a l'Hospital Gregorio Marañón i està "estable i sense risc vital".

Encaixa amb la versió que ha donat el Consell Nacional de la Resistència de l'Iran (CNRI), que té vincles des de fa molts anys amb Vidal-Quadras i que finançà la campanya de Vox en les eleccions del 2014. Ha condemnat "enèrgicament" l'atac que ha patit el polític espanyol i no ha dubtat a qualificar-lo de "terrorista", després de recordar l'animadversió que li té el règim de Teheran.

Shahin Gobadi, membre del Comité d'Afers Exteriors del CNRI, ha recordat en un comunicat que "és de domini públic la virulenta enemistat del règim clerical amb Vidal-Quadras", que va ser un dels primers polítics que Teheran va incloure en la seua llista de terroristes. Aquest grup hauria finançat el 80% de la campanya de Vox per a les eleccions europees del 2014, segons va admetre el partit polític espanyol en 2020.

Els investigadors creuen que l'autor del tir —una persona que ha fugit en una moto amb un casc negre— és un professional que ha executat una acció “planificada”. Hores després de l’atac, la policia ha trobat a la localitat madrilenya de Fuenlabrada una moto cremada i investiga si es tracta de la que ha utilitzat l'autor del tir.

Fonts de la investigació mantenen la hipòtesi que siga l'obra d'un sicari i descarten que l'atac tinga un mòbil ideològic. Ara per ara, les forces de seguretat continuen buscant l'autor del tir, de qui encara no ha transcendit la identitat. 

Vidal-Quadras està estable i no pateix cap risc vital

L'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, on Vidal-Quadras ha sigut ingressat per una ferida d'arma de foc, ha informat en un comunicat que el polític presenta una doble fractura mandibular i està "estable i sense risc vital". El centre sanitari ha afegit que en les pròximes l'intervindran quirúrgicament.

Aleix Vidal-Quadras va ser president del Partit Popular de Catalunya del 1991 al 1996 i també és cofundador de Vox, partit del qual es va deslligar posteriorment. Ha sigut també vicepresident del Parlament Europeu des del 1999 fins al 2014.

Una hora abans, Vidal-Quadras publicava en la xarxa social X un comentari contra el contingut de l'acord segellat a Brussel·les pel PSOE i Junts que facilita la investidura del president del govern en funcions, Pedro Sánchez.

El rei Felip expressa consternació

El rei Felip VI ha enviat un missatge a l'expresident del PP català després del "brutal atac" del qual ha sigut víctima aquest dijous a Madrid, que ha "impactat i consternat" el monarca.

Segons fonts de la Casa del Rei, Felip VI ha manifestat la ferma condemna per aquest atac i ha transmés a Vidal-Quadras que la reina Letícia, "amb el mateixos sentiments", s'uneix al seu missatge per a fer arribar tant al polític català com a la seua família la "major solidaritat", afecte, proximitat i els millors desitjos per a una ràpida i total recuperació.

D'altra banda, el president de Vox, Santiago Abascal, ha expressat commoció per "l'intent d'assassinat" de Vidal-Quadras i ha confiat que, "com més prompte millor", es detinga els responsables "i que ningú els amnistie mai".

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha traslladat l'afecte per a ell i per als familiars. “Confiem que la investigació puga aclarir com més prompte millor els fets i se'n detinga els responsables”, ha dit.

En un sentit semblant ha parlat el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, que ha desitjat la ràpida recuperació després d'haver rebut un tir. "Davant de les informacions de l'atac patit per l'exdiputat Aleix Vidal-Quadras, expresse tota la meua solidaritat i el desig d'una ràpida recuperació. Continuarem atents a les notícies sobre el seu estat de salut", ha escrit en la xarxa social X –abans Twitter–. La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, o el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, s'han pronunciat també sobre aquesta agressió.

També s’han pronunciat en les xarxes socials diversos líders valencians, entre ells el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que ha condemnat “enèrgicament” l’atac. “La nostra democràcia es va edificar sobre els valors de llibertat, la convivència, la tolerància i el respecte”, ha assegurat. 

També et pot interessar

stats