El DOGV publica la llei de la concòrdia, que el govern espanyol vol portar al Tribunal Constitucional

La norma no entrarà en vigor fins d'ací a vint dies, temps en què el govern espanyol vol negociar la modificació o retirada de la llei, aprofitant l'eixida de Vox del Consell

L'equip d'arqueologia durant les exhumacions
Treballs d'exhumació en una de les fosses comunes del cementeri de Paterna, on se soterraren més de dos mil persones afusellades per repressió franquista posterior a la Guerra Civil / À Punt NTC

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica este dilluns la llei de concòrdia, díhuit dies després que la va aprovar el ple de les Corts, l'11 de juliol gràcies, als vots del PP i Vox, hores abans que l'extrema dreta trencara el govern de coalició. La norma deroga la llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana vigent des de 2017. Els 65 articles d'aquella queden reduïts a només cinc, que abasten des de la Segona República fins a l'actualitat.

La llei entrarà en vigor transcorreguts vint dies hàbils, segons indica la disposició inicial. La publicació activarà les negociacions entre el Consell i el govern espanyol, que ha anunciat que si no es retira o modifica la recorrerà davant el Tribunal Constitucional, de majoria progressista. El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, va avançar a València el 18 de juliol [dia de l'alçament militar contra la Segona República] que l'executiu vol asseure's amb la Generalitat en una taula tècnica per a revisar una norma que "iguala les víctimes de quaranta anys de dictadura a les víctimes o suposades víctimes de la República".

El ministre va explicar que el govern considera la norma "una involució" i per això vol arribar a acords amb el president de la Generalitat Carlos Mazón perquè l'anul·le i recupere la llei de memòria democràtica, abans d'elevar-la al Constitucional, ara que Vox ja no està en el govern. Mazón ja ha retret l'executiu nacional que "vaja envaint competències", encara que s'ha mostrat obert al diàleg. Els partits de l'oposició també han instat el cap del Consell a aprofitar l'eixida de Vox del seu executiu per a derogar esta llei "de la discòrdia" i rectificar la postura sobre la memòria democràtica. Informes de l'ONU i del Consell Valencià de Cultura l'han criticada obertament.

Organismes dissolts, procediments paralitzats

La llei de concòrdia de la Comunitat Valenciana dissol tots els organismes públics derivats de l'anterior llei de memòria democràtica i per a la convivència, com l'Institut Valencià de la Memòria Democràtica. Els procediments iniciats que no s'hagen conclòs decauran de manera automàtica amb l'entrada en vigor, menys els processos d'exhumació.

La norma forma part del paquet legislatiu que PP i Vox van presentar a la fi de març i que ha quedat aprovat abans de les vacacions parlamentàries. Les lleis sobre elecció de llengua en l'educació i les que modifiquen l'estructura de radiotelevisió valenciana i el procés de selecció del director l'Agència Antifrau es van aprovar el 27 de juny i es van publicar l'endemà en el DOGV.

Les altres dos, la de Concòrdia i la que va modificar les normes sobre transparència i bon govern, es van aprovar en l'últim ple del període de sessions, l'11 de juliol, i estaven pendents de ser publicades en el DOGV des de llavors. La segona també ix publicada este dilluns, amb data del 26 de juliol, igual que la de Concòrdia.

També et pot interessar

stats