Educació, Cultura, Medi Ambient i Innovació protagonitzen les esmenes del PP i Vox

Els partits de l'oposició centren les seues propostes a frenar les retallades en polítiques socials dels comptes, que titllen com "els pitjors de la història"

Imatge d'arxiu de la consellera Ruth Merino en la presentació dels pressupostos
Imatge d'arxiu de la consellera Ruth Merino en la presentació dels pressupostos / GVA

Els partits polítics amb representació parlamentària a les Corts han esperat fins aquest dimecres, dia en el qual finalitzava el termini, per a presentar les esmenes parcials al projecte de pressupostos de la Generalitat. El passat 20 de novembre, els comptes autonòmics van passar el primer filtre al Parlament valencià, després que el Consell es valguera de la seua majoria a la cambra per a rebutjar les esmenes a la totalitat que va fer-hi l’oposició. Ara, aquestes propostes de modificació s’hauran de votar en un nou ple.  

De manera conjunta, el Partit Popular i Vox han registrat un total de 144 esmenes parcials als pressupostos que proposen canviar certs detalls en articles que afecten principalment la vicepresidència primera i Conselleria de Cultura; la vicepresidència segona i Conselleria d’Igualtat, la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació, la d’Innovació i Turisme i la de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori. 

Entre les esmenes presentades per Miguel Barrachina Ros i Ana Vega Campos, síndics del PP i Vox respectivament, destaquen alguns canvis en partides destinades a l’ús i el foment del valencià. Per exemple, s’eliminen 80.000 euros per a la càtedra de Drets Lingüístics que passen totalment a les "ajudes a la promoció del valencià en l’àmbit social". A més, suprimeixen la partida "promoció del llibre en valencià", amb 8.000 euros, que se’n van a l’Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats, amb l’objectiu de promocionar la música en valencià. 

Així mateix, PP i Vox destinen a empreses privades 160.000 euros de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) anteriorment previstos per a institucions i organismes sense ànim de lucre, a més de 100.000 euros per a l'organització de la "gran gala de les arts valencianes". També augmenten en 10.000 euros les ajudes al patronat del Misteri d'Elx, amb fons que abans es dedicaven a la rehabilitació del palau del baró de Vallvert.

A més a més, és notòria la reassignació de pressupost en algunes partides de la Conselleria d’Educació. S’amplia en cinc milions d’euros l’equipament dels centres educatius i l’ajuda escolar a l’alumnat amb el bo infantil (en detriment de la partida a la reposició i renovació del material, dins del programa Xarxa Llibres). 

Pel que fa a la terminologia en matèria d’igualtat, els socis del Consell canvien el nom de la línia "programes per al foment de la igualtat en la diversitat sexual en la Comunitat Valenciana" per "foment de la igualtat" i la de "concurs de promoció de la igualtat de gènere" per "Concurs del Dia Internacional de la Dona Literària". A més, la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge destina 40.000 euros als premis Construint Municipis Igualitaris, amb fons que abans es dedicaven a concursos de festes inclusives i no sexistes.

Pel que fa al departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, destinen 200.000 euros a ajudes per danys causats per espècies cinegètiques amb fons que abans es destinaven a la protecció per danys no coberts per l'assegurança agrària. I concedeixen al Comité de Gestió de Cítrics les transferències de suport a la internacionalització abans previstes per a la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat.

El PSPV presenta més de 2.500 esmenes per a recuperar drets

El PSPV ha presentat més de 2.500 esmenes parcials als comptes de la Generalitat, que titlla com "els pitjors de la història", al mateix temps que ha instat el govern de Mazón a reflexionar "sobre el futur que volen per a la Comunitat Valenciana". El PSPV ha explicat que les esmenes estan dirigides sobretot a "superar les retallades" en totes les matèries que han dut a terme el PP i Vox, "els seus socis de la ultradreta", en aquest projecte de llei de pressupostos, ha explicat la portaveu adjunta socialista, María José Salvador. 

El partit que lidera Rebeca Torró ha apostat per aportar més recursos a administracions com l'Ivace i l'IVF; a projectes com el pla d’habitatge, el pla Xarxa Llibres o el pla Convivint, les beques de menjador i transport; tornar subvencions públiques al món de la cultura; i millores en sanitat, com la creació d'un programa exclusiu per a la salut mental. També volen mantindre certes mesures del Botànic, com la gratuïtat del transport públic als menors de 31 anys, la rebaixa del 10% de les taxes autonòmiques i que es respecten les jornades de 35 hores setmanals del personal sanitari. 

Compromís inclou fins a 550 esmenes contra les retallades del Consell

Compromís ha presentat aquest dimecres a les Corts fins a 550 esmenes parcials al projecte de pressupostos, en àrees tan diverses com sanitat, educació, canvi climàtic o l’accés a l’habitatge, entre altres. La seua portaveu adjunta, Aitana Mas, ha denunciat retallades "que arriben als 900 milions d’euros en sanitat o als 370 milions en polítiques socials" i ha defensat que les esmenes pretenen "corregir" les "perverses" baixades de fons.

Entre les propostes de la formació taronja, destaca el pla d’ampliació dels centres Dona 24 hores, la inversió d’un milió d’euros per a combatre la sinistralitat laboral en el sector turístic, i la creació d’un fons per a mitigar l’impacte del canvi climàtic en l’agricultura valenciana. En sanitat volen, a més, incrementar les plantilles de professionals de l’atenció de la salut mental. Així mateix, volen estendre la gratuïtat del transport públic per a menors de 31 anys a tot el 2024. 

També et pot interessar

stats