EH Bildu anuncia un pacte amb el govern espanyol per a reformar la llei mordassa

En l’anterior legislatura ja es va intentar, sense èxit, i este estiu Sumar i el PSOE n’acordaren la modificació

Agents de la Policia Nacional
Agents de la Policia Nacional en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Al Congrés, EH Bildu ha anunciat este dijous que ha arribat a un acord amb el govern de coalició per a reformar la Llei de Seguretat Ciutadana, rebatejada com a llei mordassa pels detractors de la modificació que va fer el PP quan tenia majoria absoluta, el 2015.

Al juliol, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va anunciar que es derogaria la llei, però més tard, la vicepresidenta del govern, María Jesús Montero, i la portaveu de l'executiu, Pilar Alegría, van matisaren per a afirmar que el PSOE i Sumar havien arribat a un acord per a modificar-la, però “exclusivament” en allò que té a veure amb la llibertat d'expressió.

De fet, l’executiu va incloure una reforma d’esta norma en el Pla d’Acció per la Democràcia aprovat pel Consell de Ministres fa dos setmanes, però EH Bildu demanava anar més enllà.

En l’anterior legislatura ja es va fer un intent de revertir els aspectes més lesius de la llei al Congrés. Fins i tot, la ponència encarregada de la revisió va aprovar un informe pactat pel PSOE, Unides Podem i el PNB, però no va passar de la comissió d’Interior. El pacte no incloïa la prohibició de les devolucions en calent de migrants en la frontera ni l’ús de pilotes de goma per part dels agents policials, i tampoc acotava la imposició de sancions administratives. Per este motiu, EH Bildu i ERC consideraren que deixava intacte el nucli més lesiu de la llei i no li donaren suport. 

També et pot interessar

stats