Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

EH Bildu i el PSOE arrabassaran l’alcaldia de Pamplona a UPN

Amb el suport de Geroa Bai i Contigo-Zurekin, signaran una moció de censura que catapultarà la formació independentista basca fins a la vara de comandament

Cristina Ibarrola, d'UPN, el dia en què va prendre possesió de l'alcaldia al juny / Facebook Cristina Ibarrola

La majoria de l'Ajuntament de Pamplona arrabassarà l’alcaldia a Cristina Ibarrola, d’UPN. EH Bildu, el Partit Socialista de Navarra (PSN), Geroa Bai i Contigo-Zurekin signaran la moció de censura que, si prospera, catapultarà Joseba Asiron, d’EH Bildu, a l’alcaldia.

Asiron ja va ser alcalde de la ciutat entre 2015 i 2019, mentre que Cristina Ibarrola va accedir al càrrec, com a candidata de la llista més votada amb 11 dels 27 vots del ple (els 9 del seu grup i els 2 del PP), en una sessió en la qual els socialistes van votar en blanc.

D'aquesta forma, es confirmava el que semblava segur des de feia dies. No s'havia arribat a un acord entre la resta de forces polítiques, malgrat l'intent d'EH Bildu (8 regidors) de pactar un govern quadripartit amb PSN (5), Geroa Bai (2) i Contigo-Zurekin (1).

Fins i tot el dia anterior va haver-hi una apel·lació in extremis perquè els socialistes no impediren l'alcaldia abertzale, encara que aquests no van acceptar un pacte. L'acord no va arribar i el vot en blanc dels socialistes va fer que hi haguera un empat que va deixar l'alcaldia en mans de la llista més votada, UPN.

Des d’aleshores, i en vista de les dificultats de l'alcaldessa per a sumar majories, la possibilitat d'una moció de censura sempre havia estat en l'ambient. A més, esdeveniments recents, com que el PSN facilitara a EH Bildu l'accés a la presidència de la Federació Navarresa de Municipis i Consells, apuntaven ja a canvis en eixa direcció.