EH Bildu i el PSOE arrabassaran l’alcaldia de Pamplona a UPN

Amb el suport de Geroa Bai i Contigo-Zurekin, signaran una moció de censura que catapultarà la formació independentista basca fins a la vara de comandament

Cristina Ibarrola, de UPN, el dia en què va prendre possesió de l'alcaldia al juny
Cristina Ibarrola, d'UPN, el dia en què va prendre possesió de l'alcaldia al juny / Facebook Cristina Ibarrola

La majoria de l'Ajuntament de Pamplona arrabassarà l’alcaldia a Cristina Ibarrola, d’UPN. EH Bildu, el Partit Socialista de Navarra (PSN), Geroa Bai i Contigo-Zurekin signaran la moció de censura que, si prospera, catapultarà Joseba Asiron, d’EH Bildu, a l’alcaldia.

Asiron ja va ser alcalde de la ciutat entre 2015 i 2019, mentre que Cristina Ibarrola va accedir al càrrec, com a candidata de la llista més votada amb 11 dels 27 vots del ple (els 9 del seu grup i els 2 del PP), en una sessió en la qual els socialistes van votar en blanc.

D'aquesta forma, es confirmava el que semblava segur des de feia dies. No s'havia arribat a un acord entre la resta de forces polítiques, malgrat l'intent d'EH Bildu (8 regidors) de pactar un govern quadripartit amb PSN (5), Geroa Bai (2) i Contigo-Zurekin (1).

Fins i tot el dia anterior va haver-hi una apel·lació in extremis perquè els socialistes no impediren l'alcaldia abertzale, encara que aquests no van acceptar un pacte. L'acord no va arribar i el vot en blanc dels socialistes va fer que hi haguera un empat que va deixar l'alcaldia en mans de la llista més votada, UPN.

Des d’aleshores, i en vista de les dificultats de l'alcaldessa per a sumar majories, la possibilitat d'una moció de censura sempre havia estat en l'ambient. A més, esdeveniments recents, com que el PSN facilitara a EH Bildu l'accés a la presidència de la Federació Navarresa de Municipis i Consells, apuntaven ja a canvis en eixa direcció.

També et pot interessar

stats