Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

Eleccions a Catalunya: tot per decidir

La campanya arriba a l'equador amb un 40% de vots indecisos i amb el vot per correu disparat.

Preparatius al col·legi electoral instal·lat al Pavelló Camp del Ferro del barrio de Sant Andreu de Barcelona / Enric Fontcuberta (Efe)

El 39,1% dels catalans i catalanes encara no ha decidit per qui votaran en les eleccions autonòmiques que se celebraran d'ací a set dies, segons l'enquesta flaix del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicada aquesta setmana. A més, un 5% de les persones enquestades no votaria i un 11,6% no va contestar. Així doncs, els pronòstics publicats tant per entitats públiques com per empreses privades poden divergir de l'escrutini final la nit del 14 de febrer.

La situació epidemiològica a Catalunya, amb una incidència acumulada de 462,92 casos per cada 100.000 persones en els últims catorze dies, està marcant aquests comicis. El nombre de ciutadans que han demanat el vot per correu, 284.706, ha augmentat un 350% respecte a les eleccions autonòmiques de 2017.

L'abstenció és una altra de les incògnites que marcaran la composició del Parlament de Catalunya. En els darrers comicis, la participació va ser la més alta de totes les convocatòries electorals, un 79,1% de la població amb dret al sufragi. Enguany, però, l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya (CEO) estima que la participació serà del 62%. A més, 21.180 persones han presentat al·legacions per a ser eximides de la seua responsabilitat en les meses electorals.

En aquesta línia, un total d'1.159.000 persones migrades a Catalunya no podran votar en aquests comicis perquè no tenen la nacionalitat espanyola, segons han denunciat la plataforma Casa Nostra, Casa Vostra, el Sindicat de Venedors Ambulants Top Manta i Òmnium Cultural.

Un tauler polític molt fragmentat

A la pregunta “per quin partit o coalició votarà vosté en les eleccions del 14F?”, l'11,7% va respondre que per la candidatura del Partit Socialista de Catalunya, encapçalada per Salvador Illa, segons les dades de l'enquesta flaix del CIS. El segon partit més votat seria Esquerra Republicana de Catalunya, liderada per Pere Aragonès, amb un 9,8%, seguit de JuntsxCat amb un 6,5% i Laura Borràs com a candidata a la presidència.

La quarta força política, sense tindre en compte el percentatge de persones indecises, seria la Candidatura d'Unitat Popular-Guanyem, amb un 3,2% de suport i Dolors Sabater com a presidenciable. Per darrere quedarien tant Ciutadans (3,1%) i el seu candidat Carlos Carrizosa com En Comú Podem (3,1%) i la líder Jéssica Albiach.

La candidatura del Partit Popular de Catalunya, encapçalada per Alejandro Fernández, sumaria un 1,8% dels suports i Vox i el seu líder Ignacio Garriga entrarien al parlament amb un 1,6%. El PDeCAT, amb Àngels Chacón com a candidata, recull un 0,3% de les respostes de l'enquesta flaix del CIS.

Pel que fa a l'estimació d'escons, el CEO pronostica el sorpasso d'ERC (entre 34 i 35 escons) a JxCat (32-34), que podrien reeditar un acord de govern amb el suport de la CUP, que duplicaria el nombre d'escons i en sumaria 8. L'hemicicle català té un total de 135 diputats i diputades, per la qual cosa són necessaris 68 vots per a assolir la majoria absoluta.

El PSC seria el gran guanyador d'aquests comicis, ja que passaria dels 17 diputats a entre 26 i 29. El principal perdedor seria Ciutadans, que baixaria dels 36 escons actuals a 12 o 13. Els socialistes podrien arribar a formar un tripartit d'esquerres si tant En Comú Podem (6-8) com ERC (34-35) accepten una coalició de govern i els resultats no són els més baixos de les forquetes respectives.

El Partit Popular duplicaria els anteriors resultats i superaria la CUP amb 9 escons, segons l'estimació del CEO, i també tindria més diputats que Vox (5-6). La formació ultradretana entraria al parlament català per primera vegada.

Últim diumenge de campanya

Els líders dels principals partits d'àmbit estatal estan aquest diumenge a Catalunya per a donar suport als seus candidats. Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Casado (PP), Santiago Abascal (Vox), Inés Arrimadas (Ciutadans) i Alberto Garzón (Esquerra Unida) participaran en els actes de l'equador de campanya. ERC comptarà amb Oriol Junqueras, JxCat amb Carles Puigdemont i la CUP amb el cantautor Lluís Llach.

Aquest dissabte, Vox ha denunciat el que consideren un atac al seu secretari general, Javier Ortega Smith, i el presidenciable, Ignacio Garriga, a Vic. Col·lectius antifeixistes van impedir la convocatòria electoral de la formació ultradretana a la plaça major de la localitat. Ciutadans, PSC i el PP han condemnat els fets mentre que ERC i la CUP han publicat el missatge “No passaran” a les xarxes socials per a marcar el seu posicionament.

També et pot interessar