Emergències destina 200.000 euros per a "l'embrió" de la nova unitat d'alerta primerenca

El conseller Valderrama desgrana el pressupost per al 2025, més de la meitat destinat a tasques de recuperació i amb un 30% més d'inversió per als bombers forestals

El conseller Valderrama, este dimarts en la comissió d'Economia a les Corts
El conseller Valderrama, este dimarts en la comissió d'Economia a les Corts / José Cuéllar (Corts)

La Conselleria d'Emergències i Interior tindrà una Direcció General d'Innovació en Emergències per a impulsar projectes relacionats amb les noves tecnologies i implantar la unitat d'alerta primerenca que analitzarà possibles riscos meteorològics. Este ens, un compromís anunciat el mes de desembre a les Corts, s'ubicarà al Centre de Coordinació d'Emergències de l'Eliana i comptarà enguany amb una dotació de 200.000 euros per a començar a caminar. Així ho ha avançat este dimarts el conseller d'Emergències, Juan Carlos Valderrama, en la comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda del Parlament valencià, en el marc de la ronda de compareixences que estan duent a terme estos dies els membres del govern de Carlos Mazón per a detallar com es repartiran els comptes en els seus respectius departaments.

El pressupost de la Generalitat per al 2025 destina a la Conselleria d'Emergències i Interior un total de 440,47 milions d'euros, un 148,5% més que l'exercici anterior. La fatídica dana del 29 d'octubre va propiciar que el president Mazón decidira traure les competències de seguretat i emergències a un òrgan de nova creació, al marge de la Conselleria de Justícia i Interior, que és on havia estat fins ara. Valderrama ha remarcat que els comptes del seu departament naixen amb un "marcat caràcter social" perquè tenen en les víctimes i els municipis afectats per la dana "l'eix central". De fet, més de la meitat dels diners pressupostats, 243,3 milions, corresponen a actuacions destinades a la recuperació dels estralls ocasionats per les riuades, números que la converteixen en la quarta conselleria del govern valencià que més fons destina a la reconstrucció, en paraules del conseller.

Als tres programes tradicionals que integren el pressupost d'emergències (seguretat i protecció civil, emergències i extinció d'incendis, i direcció i serveis generals), enguany s'afig un quart programa destinat a la innovació en emergències amb una dotació inicial de 23 milions. Valderrama ha explicat que s'articularà entorn d'una direcció general des de la qual s'impulsarà la creació de "l'embrió" de la futura unitat d'alerta primerenca que monitorarà els riscos meteorològics que puguen afectar la Comunitat Valenciana. Disposarà de "ferramentes avançades" per a fer el seguiment de la informació, com ara big-data, intel·ligència artificial, sistemes d'informació geogràfica i drons.

Valderrama també ha anunciat la promoció d'un conveni col·lectiu específic per a operadors d'emergència (112 CV) que arreplegue les necessitats del sector i l'inici del procés per a protocolitzar el sistema d'avisos És-Alert.

El gruix del pressupost d'Emergències, 430 milions, se l'emporten l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (Avsre) i la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d'Emergències (Sgise). Dins s'inclouen 173 milions per a ajudes i subvencions a persones i ajuntaments afectats per la riuada —ja se n'han abonat 48— i cinc més per a reforçar la tramitació de les ajudes.

Un 30% més per als bombers forestals

En el capítol de protecció civil i resposta a emergències, el conseller ha destacat l'increment en un 30% de la dotació per als bombers forestals, gestionats per la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d'Emergències (Sgise), que este exercici arrepleguen vora 75 milions amb "inversions clau" per a millorar els recursos materials i humans. Així, la partida de personal creix en 11,04 milions d'euros respecte del 2024. Valderrama ha qualificat esta injecció d'"essencial" per a poder adaptar el servei a la implantació del tercer torn i dotar-lo de 56 brigades "de manera estable". A més, es renovaran les autobombes i s'adquiriran dotze vehicles tot terreny i furgonetes 4x4, es milloraran els sistemes de radiocomunicació, es compraran nous equips informàtics i programari i s'iniciarà la construcció d'una base aèria a Benaixeve i Olocau.

El titular d'Eemergències ha avançat també que la Conselleria adquirirà enguany un nou centre de comandament avançat d'"última tecnologia" per valor superior als 2,2 milions, amb l'"objectiu de "reforçar la capacitat de resposta immediata a catàstrofes". Així mateix, es destinaran quasi 23 milions a comprar vehicles, autobombes, eines informàtiques, i la construcció i adequació de les bases dels bombers forestals. Un any més, es mantenen les aportacions estatutàries als Consorcis Provincials de Bombers (22 milions) i les Comandes Forestals (2,3 milions).

Respecte a la unitat adscrita de Policia, Emergències preveu 1,5 milions a adequar les instal·lacions de la comissaria de Pont de Fusta de València de la Policia de la Generalitat, i 315.000 euros a reformar les comissaries d'Alacant i Castelló.

D'altra banda, a la seu de l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe) a Xest s'invertiran 470.000 euros. Emergències també ha consignat l'impuls en prevenció amb tallers en els centres educatius en col·laboració amb la Conselleria d'Educació i també subvencions per un import global de 2,34 milions als ajuntaments perquè actualitzen els plans d'emergències. És, ha dit Valderrama, "la partida més gran dels últims cinc anys" en esta mena d'ajudes als municipis.

Promoció dels festejos taurins

Igualment, es contempla una partida de 120.000 euros en "subvencions nominatives" per a la "divulgació, promoció i seguretat" dels bous al carrer, i 30.000 euros més per a l'edició de llibres, revistes i programes en mitjans de comunicació en matèria taurina. El conseller ha justificat esta línia per a la "defensa i protecció dels senyals d'identitat valencians" que suposen els festejos taurins tradicionals, implantats en més de 260 poblacions i amb un impacte econòmic de 300 milions d'euros. Esta part del pressupost, molt polèmica, ha estat entre les que més crítiques ha rebut de l'oposició d'esquerres en el torn de rèplica.

Crítiques de l'esquerra

Tant PSPV com Compromís han coincidit a dir que el pressupost elaborat per a la Conselleria d'Emergències no és adequat per a "vetlar" per la seguretat de la ciutadania. La diputada socialista Alicia Andújar ha dit que són "insuficients" i estan "trufats" de negacionisme, i ha recordat que el govern espanyol ha pagat ja 1.475 milions per a la reconstrucció "davant dels 45 milions del Consell per a ajudes a municipis", unes ajudes a parer seu "pírriques". També ha recordat que la unitat d'alerta primerenca que pretén crear ara Valderrama ja estava prevista en el decret de creació de la Unitat Valenciana d'Emergència que "es van carregar" PP i Vox quan arribaren al Consell. Per la seua banda, el diputat de la coalició valencianista Jesús Pla ha qualificat de "sorprenent" la inclusió de la partida per a sufragar la promoció dels bous al carrer i ha lamentat que el conseller parle "com si no hagueren governat" i "no hagueren rebaixat el pressupost de la SGISE en 10 milions".

Des del PP, Verónica Marcos ha criticat que cada dia 29 "l'esquerra està molt somrient i alegre" i que ningú haja lamentat les amenaces de mort en xarxes socials a Mazón per part d'un home que ha sigut detingut. Vox, en paraules de Joaquín Alés, ha dit que l'executiu central no dona fons extra a la Comunitat Valenciana, i ha culminat la seua intervenció rebutjant la transversalitat de gènere en les polítiques.

També et pot interessar

stats