Les empreses podran desgravar per invertir en eficiència energètica
El PSPV i Compromís pacten les taxes que preveu la llei valenciana de canvi climàtic, que el Botànic confia aprovar abans que acabe la legislatura
Després de mesos de diferències, Compromís i el PSPV han arribat a un acord respecte a les taxes que preveu la llei valenciana de canvi climàtic, de manera que les empreses puguen desgravar-se-les durant cinc anys "sempre que facen inversions potents en eficiència energètica, millores concretes i efectives".
Així ho ha revelat aquest dimecres el portaveu adjunt de Compromís Vicent Marzà, en una roda de premsa després de la junta de síndiques, on ha destacat que hi ha sectors com el de la ceràmica de Castelló que ja estan fent grans inversions en aquesta línia. Marzà ha defensat la necessitat d'establir aquest tipus de taxes en la llei de canvi climàtic perquè "la gent faça passos valents en eficiència energètica".
Marzà ha remarcat que la indústria ceràmica de Castelló "està patint moltíssim l'augment del preu del gas i que necessita tindre les administracions al seu costat". Per això, han aconseguit aquest acord que beneficia empreses com les de la ceràmica.
La llei de canvi climàtic i transició ecològica era la llei estrela de l'exconsellera Mireia Mollà i la intenció és que s'aprove abans que acabe la legislatura.
L'esmena d'aproximació considera la introducció d'una deducció de fins al 100% de l'impost a les emissions per a les empreses que emeten menys de 20.000 quilotones de CO₂ a l'any, sempre que acrediten inversions orientades al control, prevenció i correcció de la contaminació certificades ambientalment per una entitat acreditada.
Aquest acord arriba setmanes després de les esmenes presentades en solitari pel PSPV per a reduir l'impacte fiscal de la norma en sectors com la ceràmica, davant el que Compromís i UP van demanar als socialistes que foren coherents amb el pacte de govern.
El projecte de llei de canvia climàtic aprovat a l'abril estableix la creació de tres nous impostosverds: un a les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle -el PSPV volia que no estiguen subjectes a aquest gravamen les instal·lacions que emeten menys de 25.000 tones de CO₂ a l'any-, un altre per a vehicles contaminants i un últim per a grans superfícies que generen gran mobilitat. El primer punt havia generat algunes diferències entre els socis de govern, després que els socialistes plantejaren en solitari diverses esmenes destinades a rebaixar l'impacte fiscal de la llei en el sector ceràmic, entre altres qüestions.
La llei de canvi climàtic i transició ecològica continuarà ara la seua tramitació parlamentària després que fa dues setmanes no prosperara l'esmena a la totalitat presentada pel PP.