Enguix (Ens Uneix), contra la consulta a les famílies: "Per a decidir la llengua vehicular de cada centre estan els consells escolars"

La vicepresidenta de la Diputació de València demana deixar el debat entorn de la dimissió de Mazón per la dana fora de la corporació provincial i avança que el partit de Jorge Rodríguez aspira a tindre representació en el consell d'administració d'À Punt

Entrevista a la vicepresidenta de la Diputació de València, Natàlia Enguix, este dilluns

Ens Uneix, soci de govern del PP a la Diputació de València, rebutja de ple la consulta sobre la llengua base als centres educatius que ha impulsat la Conselleria d'Educació en el marc de la nova llei de llibertat educativa, aprovada en juny del 2024 per a substituir la de plurilingüisme de l'anterior Botànic. El procés comença este dilluns amb la publicació del cens provisional i a partir de la setmana que ve, fins al 4 de març, les famílies de l'alumnat estan cridades a votar per a triar la llengua vehicular en què volen que estudien a l'escola a partir del curs que ve. Entrevistada en Les notícies del matí, la vicepresidenta de la Diputació de València, Natàlia Enguix (Ens Uneix), s'ha posicionat en contra d'esta consulta perquè, segons ha recordat, escollir l'idioma d'estudi és competència dels consells escolars, que són els organismes que representen les famílies: "Per a decidir la llengua vehicular de cada centre estan els consells escolars; si els llevem l'autoritat per a donar-la a les famílies, no tenen cap sentit".

El partit creat a Ontinyent per l'exsocialista Jorge Rodríguez després que l'expulsaren del PSPV ja va presentar una moció contrària a la consulta organitzada pel conseller José Antonio Rovira i ha fet campanya en les xarxes socials en defensa i promoció del valencià. Enguix ha remarcat que este assumpte és molt important per a Ens Uneix perquè veuen "fonamental que els xiquets i xiquetes isquen de la secundària dominant les dos llengües, el castellà i el valencià". Són partidaris de mantindre la situació com està en l'actualitat, amb els consells escolars triant l'idioma base en cada col·legi en nom de les famílies. "Quan portes els teus fills a l'escola penses que les decisions que pren el consell escolar són les adequades per a ells", ha opinat.

La dimissió de Mazón

Al llarg de l'entrevista Enguix, que també és mà dreta de Rodríguez a l'Ajuntament d'Ontinyent, ha abordat diversos temes sobre actualitat política. Preguntada per les exigències de dimissió al president de la Generalitat, Carlos Mazón, per la polèmica actuació el dia de la dana, la regidora ontinyentina ha volgut deixar clar que es tracta d'un assumpte de debat que no té res a veure amb la Diputació de València. De fet, ha lamentat que hi ha partits polítics que busquen "traslladar" a la corporació provincial una qüestió que correspon a les Corts. "Nosaltres treballem temes que afecten els municipis de la província de València i no volem estar dins de les guerres entre els partits polítics", ha assenyalat.

Pretenen traslladar a la Diputació de València un debat que ha d'estar a les Corts

Tot i que s'ha mostrat comprensiva amb l'enuig del veïnat que reclama a Mazón que deixe el càrrec, ha mostrat dubtes sobre si la situació haguera canviat en cas d'haver arribat ell abans al Cecopi la vesprada del 29 d'octubre. També ha apuntat que haurà de ser el PP qui decidisca el futur del cap del Consell i ha obert la reflexió sobre si la dimissió seria adequada ara mateix, quan cal que algú lidere la reconstrucció. "És normal que la gent que ho ha perdut tot demane dimissions, que isquen al carrer i estiguen cabrejats. Però després has d'asseure't i reflexionar si és el moment o no. I jo tinc els meus dubtes", ha dit.

Enguix també ha parlat sobre els plans de futur d'Ens Uneix. El partit, d'abast comarcal i molt implantat a la Vall d'Albaida, posa els ulls en el pròxim cicle electoral amb els objectius d'expansió entre les prioritats i asseguren que buscaran estar "en totes les institucions", també a escala autonòmica. "Sabem que no és fàcil arribar a la barrera del 5% a les Corts i tindre representació en les tres províncies, però tenim gent molt vàlida com l'alcalde de Nules o Jorge Rodríguez, amb experiència i ganes de continuar en primera línia", ha afirmat.

També ha avançat que la Unió Municipalista, la confederació de partits en què s'integra Ens Uneix, està negociant amb PP, PSOE i Compromís l'entrada a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). Segons ha explicat la vicepresidenta de la Diputació de València, volen que hi haja una llista única, consensuada amb tots els partits polítics, amb representació de les formacions municipalistes. Dins d'estes converses, ha avançat que es parla de la incorporació d'un membre de la Unió Municipalista al consell d'administració d'À Punt, la radiotelevisió autonòmica valenciana, que substituiria l'actual nomenat per l'FVMP.

Primàries del PSPV a la vista

Quant a les pròximes primàries al PSPV per a triar la direcció provincial de València, la mà dreta de Jorge Rodríguez no ha volgut posicionar-se ni a favor ni en contra de cap dels dos candidats: l'actual secretari general i alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, i qui li disputa el càrrec, el de Riba-roja de Túria, Robert Raga. "No volem ser moneda de canvi de ningú, no tenim res en contra de Bielsa ni de Raga", ha reiterat. Sí que ha deixat clar, però, que un relleu en el lideratge dels socialistes de València no ha d'implicar un canvi de color en la Diputació de València.

Nosaltres no podem governar amb les persones que van tirar Jorge Rodríguez de la Diputació de València

Ens Uneix, que governa en coalició amb el PP, ha descartat cap tomb si guanyara Raga perquè "la situació és la mateixa" que fa un any i mig, quan es va constituir la corporació provincial. "Nosaltres no podem governar amb les persones que van tirar Jorge Rodríguez de la Diputació de València, que li van fer deixar el partit, que no el deixaren presentar-se a Ontinyent sota les sigles del PSPV. No podíem governar amb persones que ens havien tractat tan malament", ha justificat, en referència a l'aliança que va decantar per un diputat la vara de comandament a favor del PP.

Premis Jaume I sense dones

La vicepresidenta de la Diputació de València, al capdavant de la delegació d'Igualtat i Memòria Democràtica, s'ha pronunciat també sobre la polèmica que ha sobrevolat els Premis Rei Jaume I enguany, la total absència de dones entre els guardonats. Enguix s'ha mostrat partidària de llevar la subvenció que atorga la corporació provincial a la fundació que organitza estes prestigioses distincions en el camp de la ciència i la investigació, de vora 100.000 euros, si la convocatòria de l'any que ve no té un jurat paritari i la meitat de premiades dones.

"Han de treballar amb transversalitat i mesures d'acció positiva, que diuen que tu has de partir del 50%. Si això no es dona, nosaltres, com a Diputació, no podem donar una subvenció a una entitat que no compleix la paritat", ha resolt. Ens Uneix presentarà esta petició demà en el ple de la institució provincial i Enguix ha anticipat que al president, Vicent Mompó (PP), li sembla "bé". S'ha mostrat convençuda que la proposta tirarà avant, tot i que falta per veure com s'articula perquè, de moment, esta partida ha quedat fora del pressupost del 2025 a causa de la dana.

També et pot interessar

stats