Entren en vigor les noves lleis d'Educació, À Punt i l'Agència Antifrau

El DOGV publica les primeres tres lleis del paquet legislatiu del PP i Vox, amb vigència immediata per a la norma de llibertat educativa i entrada en vigor demà per a la reforma de la radiotelevisió pública i l'Agència Antifrau

La bancada de PP i Vox aplaudeix l'aprovació de la norma de llibertat educativa a les Corts
La bancada del PP i Vox aplaudeix l'aprovació de la norma de llibertat educativa a les Corts / GVA
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 de juny 2024 - 11:32 Actualitzat: 28 de juny 2024 - 16:38

El paquet legislatiu del PP i Vox pren forma amb la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) de les primeres tres normes, aprovades a les Corts amb el rebuig de l'oposició. La llei educativa valenciana sobre l'elecció de llengua en l'ensenyament ha entrat en vigor este divendres, mentre que les que afecten la radiotelevisió pública valenciana i l'Agència Antifrau ho faran dissabte, segons el DOGV.

Estes lleis són l'avançada de les cinc iniciatives legislatives presentades fa tres mesos pels socis del Consell, a l'espera de l'aprovació, en les pròximes setmanes, de la norma que deroga la llei de memòria democràtica i la que modifica les normatives de transparència i incompatibilitats.

La llei "per la qual es regula la llibertat educativa" deroga la de plurilingüisme de 2018, que va establir un mínim del 25% d'ensenyament en cadascuna de les dos llengües oficials a tot l'alumnat, i recupera el model de les dos línies (en castellà i en valencià). D'altra banda, trasllada dels consells escolars a les famílies la decisió sobre la llengua d'ensenyament; permetrà a l'alumnat triar en quina de les llengües cooficials fa els exàmens, i atorgarà certificacions automàtiques de valencià en funció del nivell educatiu cursat.

Escola Valenciana porta la llei d'educació als tribunals

Per la seua banda, Escola Valenciana ha anunciat que ha portat la nova llei educativa als tribunals. En concret, ha explicat en un comunicat que ha presentat un recurs contenciós administratiu en què sol·licita "la paralització cautelar de l’eliminació dels programes d’immersió lingüística en infantil el pròxim curs".

A més, l'entitat ha explicat que ha llançat una campanya de recollida de signatures per a exigir la dimissió del conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, "que porta més de 2.000 signatures en les primeres hores". Finalment, ha deixat clar que seguirà protestant al carrer contra una norma, ha dit, "que arracona el valencià, delega als centres la gestió de les sol·licituds mixtes, desmereix el rol docent, deslegitima els consells escolars, obvia la situació de recessió lingüística del valencià, no garanteix l’ensenyament equitatiu de les dos llengües oficials, discrimina l’alumnat, prioritza la ideologia a l’objectiu fonamental d’ensenyança-aprenentatge de l’alumnat i no incorpora criteris pedagògics i didàctics".

Una nova estructura per a la radiotelevisió valenciana

La llei de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana deroga la llei de creació d'À Punt (2016) i integra en este nou ens, la CACV, l'estructura de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació, que desapareixen. La norma suprimeix el consell rector actual i el substitueix per un consell d'administració, amb set membres triats per les Corts (per majoria de tres quints en primera votació i absoluta en segona) i un per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. En sis mesos ha d'aprovar la nova relació de llocs de treball, un període durant el qual se suspenen les oposicions convocades.

Nova majoria per a elegir el director de l'Agència Antifrau

La reforma de la llei de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana del 2016 canvia la majoria necessària en l'elecció del director en cas de bloqueig (de tres quints a absoluta) i equipara eixe càrrec amb el d'un director general.

És l'única de les cinc lleis presentada només amb la firma del PP, que en el tràmit parlamentari va assumir la petició de Vox d'eliminar una de les novetats de la norma: la que permetia incloure dos llocs de treball eventuals en l'Agència, que continuarà només amb funcionaris de carrera.

També et pot interessar

stats