ERC i Junts adverteixen a Sánchez que l’estabilitat de la legislatura caldrà negociar-la pas a pas

El candidat socialista a la investidura es mostra convençut que en el període que ara s’obri es resoldrà el "conflicte català"

Els portaveus d'ERC i Junts al Congrés, Gabriel Rufián i Miriam Nogueras
Els portaveus d'ERC i Junts al Congrés, Gabriel Rufián i Miriam Nogueras / Efe

ERC i Junts han advertit aquest dimecres al candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, que el suport de les formacions durant els quatre anys de legislatura s’haurà de guanyar pas a pas. En les seues intervencions durant el debat del ple de la investidura que s’ha celebrat aquest dimecres al Congrés, els portaveus Gabriel Rufián (ERC) i Míriam Nogueras (Junts) han posat en valor els acords als quals han arribat amb el PSOE a canvi del seu vot a favor, tot i que han reconegut que no garanteixen que es mantinga si no s’hi compleixen els punts que s’hi detallen. 

A l’inici de la compareixença, Rufián s'ha dirigit a Sánchez per a traure pit de la capacitat del partit per a obligar-lo a complir part de les seues condicions, com la de l'amnistia. "Nosaltres hui ací tenim capacitat d’obligar-lo a posar fi a la repressió i d’obligar-lo, potser, al fet que es vote un referèndum demà", ha proclamat. Així mateix, ha avisat el líder socialista que necessitarà la seua formació per a mantindre's a La Moncloa, al·ludint al fet que ja no podrà pactar amb Ciutadans. "Veu ací Albert Rivera? Veu ací Inés Arrimadas? Els veu? No, veritat? No se la jugue", li ha dit.

El diputat d’ERC també s’ha dirigit al Partit Popular per a retraure’ls el seu “mal perdre” després de les eleccions. “Sánchez no és president perquè tinga a ERC i Junts al costat, sinó perquè els té a vostés al davant. Menys hipèrboles, menys cites. Accepte el resultat i espere el seu torn”, ha assegurat, dirigint-se a Alberto Núñez Feijóo. Sobre el lawfare, ha assegurat que els populars busquen “guanyar amb togues allò que perden en les votacions”. Ha dit que “inventar-se” un “delicte ambiental” o imputar Marta Rovira per terrorisme “aprofitant” que a un home va patir un infart en una manifestació sí que és una guerra judicial”. “Negar-ho és com dir que no surt el sol cada matí”, ha afegit. 

Finalment, s’ha dirigit a Junts per a oferir-los “ajuda” per a evitar que el PSOE els "enganye" amb els pactes d'investidura: "El nostre compromís és que no direm mai que la culpa és de vostés, sempre direm que la culpa és del PSOE". En la part final del seu discurs, Rufián ha llançat crítiques vetlades a la formació pel seu canvi d'estratègia i pels seus retrets en anteriors legislatures a les tàctiques d'ERC, i els ha advertit que "el compliment dels acords serà molt més complicat que fer un tuit".

Nogueras: “El compromís de la independència és irrenunciable”

Pel que fa a Nogueras, ha advertit a Sánchez que el suport de Junts s’haurà de guanyar “acord a acord”. Així, ha apuntat que l’estabilitat del govern estarà “sotmesa” a l’autodeterminació de Catalunya i els reconeixements dels “dèficits i limitacions” de l’autogovern. “En lloc d’anar a preu fet, anirem a tant la peça. Hem assolit un canvi de paradigma, en el qual es passa d’una relació de subordinació a una d’igual a igual. I recordem que el compromís de la independència és irrenunciable”, ha assegurat. 

La política catalana ha posat en dubte la fiabilitat dels compromisos als quals arriba el líder socialista i s’ha dirigit a ell perquè els demostre que compleix els acords i no només vol el poder. “Amb nosaltres no prove de temptar la sort, perquè no li funcionarà”, ha dit, per a tornar a preguntar-li si està disposat a abordar el tema català “de manera directa”.  

“Nosaltres no volem trencar res, no volem que ens trenquen, ens defensarem sempre que algú ho intente fer. Volem el millor per a la nostra nació, i per això ho posem al centre del debat polític. Ho farem pactant amb qui tan malament ens ha volgut. El nostre compromís és amb Catalunya, amb el poble català”, ha manifestat. 

La portaveu de Junts també s’ha referit breument al lawfare, sobre la qual ha dit que és una paraula que “incomoda a alguns”: “Tothom sap que existeix i que es practica a l’estat espanyol”. 

Sánchez assegura que en aquesta legislatura es resoldrà el "conflicte català"

En acabar les compareixences, Sánchez ha garantit tant a Junts com ERC que complirà els acords signats amb tots dos partits i els ha recalcat que en aquesta legislatura es faran passos decisius per a resoldre el “conflicte català”.

El líder socialista li ha assegurat a Rufián que complirà l'acord amb ERC, el mateix que ha traslladat poc després a la portaveu de Junts, a la qual ha reconegut que té el dret a defensar els seus postulats "amb tota dignitat" malgrat mantindre algunes posicions "radicalment diferents", perquè així ho permet la Constitució. "Compta vosté amb el compromís del PSOE i el meu propi per a complir l'acord que hem aconseguit", ha assegurat, destacant entre els punts acordats la llei d'amnistia.

A més, Sánchez ha admés que el PSOE i Junts tenen visions "radicalment" diferents en alguns assumptes, però que els uneix la cerca del progrés i l'estabilitat per a Catalunya en el nou temps que s'ha obert. "No permetrem que es frustre l'esperança", ha emfatitzat el candidat a la investidura.

També et pot interessar

stats