Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Junts i ERC mantenen que l'amnistia és condició necessària per a negociar la investidura de Sánchez

Nogueras adverteix al PSOE que no rebaixaran les demandes i que el seu partit "cobra per avançat"

Míriam Nogueras insiteix que Junts no no rebaixarà les demandes al PSOE durant el Consell Nacional del partit / Marta Perez (Efe)

Tant Junts com Esquerra Republicana han celebrat aquest dissabte els seus consells nacionals, uns actes on han reivindicat la necessitat d'aprovar una "llei d'amnistia" als encausats del procés com a condició per a negociar i donar suport a la investidura de Pedro Sánchez.

"Si el PSOE vol negociar amb Junts, ja sap perfectament quin és el nostre marc de negociació i el president [Carles Puigdemont] ho va deixar molt clar", ha manifestat la portaveu de Junts al Congrés dels Diputats Míriam Nogueras. A més, ha afegit que Junts "no rebaixarà" les demandes i que, a més, les "cobrarà per avançat". Mentrestant, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha apuntat que "ens hem de poder asseure a negociar amb igualtat de condicions i el govern espanyol ha de posar fi a aquesta desigualtat. Per això l'amnistia que ha de posar fi a aquesta desigualtat". Esquerra també ha demanat que s'eviten les negociacions en l'últim moment.

Per a Junts, una "llei d'amnistia" és condició prèvia per a asseure a la taula amb el PSOE, mentre que Esquerra està disposada a acceptar un compromís signat per a començar a negociar.

Belarra: "És imprescindible que Irene Montero seguisca al capdavant d'Igualtat"

Ione Belarra, secretària general de Podem, i Irene Montero, ministra d'Igualtat en funcions, en l'acte "Con vosotras, Podemos" / Fernando Alvarado (Efe)

Per la seua part, la secretària general de Podem, Ione Belarra, ha defés també aquest dissabte que és "imprescindible que Irene Montero seguisca al capdavant del Ministeri d'Igualtat" en un govern de coalició, com a "millor contribució" del seu partit, i ha avisat a Sumar que no tornaran a acceptar acords com aquell en què va ser “vetada” en les llistes electorals.

"Acords en aquestes condicions no es poden tornar a repetir", ha subratllat la també ministra de Drets Socials en funcions en l'acte Con vosotras, Podemos. Celebrada a Madrid i organitzada pel partit, la cita busca reafirmar l’acció diferenciada de la formació morada dins de Sumar i la seua reclamació de romandre en el govern estatal si es reedita el de coalició amb el PSOE.

Belarra també ha anunciat "un procés de reflexió i debat col·lectiu" perquè totes les persones inscrites en Podem debaten fins al 4 de novembre un document polític d'enfortiment del partit, que serà presentat aquesta vesprada després de la reunió del Consell Ciutadà Estatal del partit.

Segons ha afirmat Belarra a la militància, la integració de Podem en les llistes de Sumar va ser "un procés que no es pot dir d'unitat". A més, ha defés l'acció de Montero en l'executiu i ha apostat per treballar "en equip". 

Per a reeditar el govern estatal de coalició, la líder de Podem ha advocat per signar objectius, com augmentar el salari mínim interprofessional fins als 1.500 euros aquesta legislatura, que es limite el preu dels aliments, que s’acabe la llei mordassa, que s'aporten solucions a l'emergència residencial i que s'aprove una llei antiracista.

La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, ha promés "lleialtat" a Belarra i li ha agraït la "fermesa i valentia" en les difícils decisions dels últims mesos d'integració a Sumar "enfront d'imposicions que no se li han demanat a cap altra força política".

Entre els assistents hi ha hagut representants d'altres partits, com el portaveu parlamentari d'ERC, Gabriel Rufián, i membres d'EH Bildu, Aliança Verda i EU.