ERC tensa el diàleg amb el PSOE pel ritme lent de les negociacions: “No anem bé”

Els independentistes assenyalen la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, pel ritme de les converses

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, reben al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, durant la seua ronda de contactes
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, reben el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, durant la ronda de contactes / Eduardo Parra / Europa Press

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha tensat el diàleg establert amb el PSOE i ha advertit de “senyals d'alarma” en les negociacions per a una investidura de Pedro Sánchez. Veus dins del partit com la de la consellera de la Vicepresidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, assenyalen aquest dijous la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, per l'avanç lent de les converses i demanen “molta més profunditat”. “Si volen accelerar les negociacions, s'hi han de moure, i no ens fa la sensació que ho facen”, han afegit.

Sobre la taula, diverses condicions: les carpetes de l'amnistia, el traspàs de Rodalies i el finançament. La discrepància més gran, la part conceptual del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, en el preàmbul polític d'eixa possible mesura. La formació liderada per Oriol Junqueras té clar que "en cap cas aquella consulta pot ser considerada o definida com un fet delictiu, menys encara que ho siga com a suposada contrapartida per a justificar eixa amnistia". Els republicans, de fet, recorden que "la celebració d'un referèndum no està ni tan sols inclosa com a delicte en el Codi Penal".

Els avisos s'han traslladat per diversos canals, tan polítics i tècnics com també del mateix govern; de fet, aquest dijous el ministre de Presidència en funcions, Félix Bolaños, s'ha reunit amb el cap de la bancada d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové, tots dos part dels equips negociadors del PSOE i Esquerra.

ERC espera que el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, tinga l’ocasió de parlar sobre aquest tema amb Bolaños durant la 28a Nit de l’Empresa de Cecot, on tots dos acudeixen aquest dijous. Si bé ERC havia optat fins ara per la prudència i discreció sobre les negociacions, en últims dies han sigut diverses les veus que han començat a exhibir públicament el malestar pel nul progrés en les converses. No obstant això, el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres que, després de l'acord amb Sumar, veu la seua investidura “més a prop”.

També et pot interessar

stats